Продължете към съдържанието

Посрещане на иконата и чудотворните мощи на свети Ефрем Нови в Самоков

01 20190213 1129046035С тържествен звън на църковните камбани бяха посрещнати иконата и чудотворните мощи на свети Ефрем Нови в храм "Покров на Пресвета Богородица" на Девическия манастир в Самоков. Цял ден тя беше избложена в светата обител за поклонение от миряните.
Майка Пелагия – игуменка на манастира и иконом Михаил Колев – архиерейски наместник на Самоковска духовна околия предвождаха иконата на светеца по време на тържествената лития около храма. Десетки самоковци, както и миряни от Долна баня, станаха съпричастни на паметното събитие. Пред чудодейните мощи и иконата на свети Ефрем Нови през целия ден се поклониха и докоснаха десетки миряни от близо и далеч, а в късния следобед пред тях бе отслужен и молебен за здраве и душевно спасение на християните.

Идването на иконата и чудодейните мощи на свети Ефрем Нови в рилския град съпътства и събитието по представяне на двете книги за живота и чудесата на светеца в Историческия музей.
Техен автор е журналистът Ангел Бончев – водещ на новите по Тв Европа. "Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови" и детската "Светецът – светкавица"- това са заглавията на двете книги на колегата Ангел Бончев.
„Идеята се зароди 2014 г. когато посетих манастира в Неа Макри и още в самото начало усетих нещо специално от допира си с този светец. Без да си давам сметка какво точно, но ми се искаше да направя нещо в негова чест. До този момент за мен той беше непознат” – сподели той. Произведенията описват силната вяра на монаха, който чрез ангелския си живот и мъченичество достига до святост, и не само. Дарът на чудотворството даден му от Бога е удивителен. Неслучайно за народа на Гърция той е светецът-светкавица, защото се вярва, че светкавично отговаря на молитвите от страна на призоваващите го. Произведенията се появяват като плод на четиригодишен труд и съдържат в себе си много неща – житието, чудесата, акатист, молебен, канон, тропари и молитви към светеца. Адаптирано за деца от 7 до 14-15 години е детското издание „Светецът – светкавица”. Четивото представя по увлекателен начин през очите на едно дете животът на Свети Ефрем, който да послужи като пример за това кой път да изберем в живота си.  „То има всичко в живота си, но знаете, че хората искаме повече и повече” – разказва в допълнение Ангел Бончев.

Той подготвя и филм, чрез който още повече хора да се докоснат до живота и делото на Свети Ефрем. „Знаете, че киното и телевизията са едно по-масово изкуство, което със своите възможности може да достигне до повече хора” – споделя още авторът. Категоричен е, че светците са били хора като нас, но постъпките и животът им като цяло са били доста по-близо до тези на Господ.

Всеки присъстващ на представянето на творбите можеше да получи автограф от автора върху закупената от него желана книга.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{joomplucat:981 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content