Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в чест на св. Кирил Славянобългарски

IMG00074На 14 февруари отбелязваме Успението на св. Кирил Славянобългарски и преп. Авксентий. По този повод в столичния храм „Св. София“ бе отслужена Архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство  Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с викарния епископ в богослужбата взеха участие храмовото духовенство: ик. Йоан Карамихалев и свещеник Васил Танев и девет дякона: доц. д-р Иван Иванов, йеродякон Вартоломей, Тома Попов, Асен Каньов, Георги Читалов, Лука Китин, Димитър Николов, Борислав Борисов и Георги Марков.

Празничното богослужение бе уважено от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и от омбудсмана на РБългария г-жа Мая Манолова.

Празникът събра в храма всички преподаватели и ученици от Национална гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“, които този ден честват  като свой патронен празник, тъй като от основаването на училището, се трудят под покровителството на св. Кирил Философ.

В края на богослужението, към изпълнилите древната софийска  църква, посветена на Божията премъдрост, се обърна еп. Поликарп. В своето слово той каза:

„Днес Българската православна църква особено се радва и тържествува. Припомняме си паметта на нашия велик отец на Христовата църква и учител св. Кирил Славянобългарски, от чието успение днес се навършват 1150 г.  Припомняме си неговия подвиг, който стори за славянските народи и нашия народ.“- каза в словото си владиката. Той поздрави многобройното църковно събрание от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и пожела: "здраве, дългоденствие, мир и любов, придобиване на знания, чрез които да се утвърждаваме като достойни последователи на този наш велик учител, който ни завеща не само буквите, но и да бъдем народ, който има цел и се стреми към богоуподобяване."

След като еп. Поликарп раздаде нафора, всички присъстващи се отправиха към аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на официална церемония, в чест на празника.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

Visits: 0

Skip to content