Продължете към съдържанието

Нов параклис в самоковското село Радуил

01С 12 000 лв. дърводобивникът Венцислав Стоименов от самоковското село Радуил вдигна параклис. Той е сгушен сред живописна борова гора и носи името "Рождество Христово”. Материалите са доставени от Солун, църквичката е сглобена в двора на търговския обект на бизнесмена.
„С много вяра, с благословия реших да го направя. Вътрешно чувство ми говореше, че трябва да си направя параклис тук на това място. Всяка година на Петровден правех и дарявах курбан за здраве на местните хора, поддържах църквата.“, споделя Венци и добавя, че всичко, което е постигнал, е благодарение на семейството му.

Стотици приятели и колеги уважиха откриването. Домакинът ги посрещна с агнешки курбан, пъстърва и различни видове маркови питиета. От фирмата “Венци 2003“ всеки гост е получил като подарък малка осветена икона с пожелания за здраве.
Около параклиса Венцислав е изградил беседки и красиви навеси, а останалата част от дворното място през лятото е зеленина и цветя, като в райска градина, казват местните хора.
Ръчно изработена икона нарисувана от Светла Борисова подари колектива на фирмата на Венцислав Стоименов. Местният дърворезбар Велян Захариев подари иконостаса. Икона поднесоха и Марияна Христова, Емилия и Любомир Димитрови.
„Да е жив и здрав Венцислав Стоименов и да ни помага все така. Той е изключително добър човек, широко скроен, помага на всеки в нужда“, споделят местните хора.
Венци Стоименов е закупил търговския обект през 2014г, тогава той бил в тотална разруха. Днес обектът изглежда невероятно – стаи за гости и бизнес партньори. Стоименов е създал и отлични условия на персонала за труд и почивка.
Работниците му споделят, че са  изключително доволни от условията на труд и новите социални придобивки.
В самото начало във фирмата са работила 45 души на три смени. Днес всички са една смяна. Имало изисквания от ЧЕЗ Стоименов да направи нов трафопост, за което са му били нужни над 120 000лв., само кабелите по трасето му струват около 22 000лв. , работата 25 000лв. и др. разходи. Три години са били ходене по мъките и това принудило фирмата да работи днес само на една смяна.
Венцислав Стоименов е управител на дърводобивна фирма “Венци 2003“ЕООД . Фирмата се е доказала през годините като коректна и успешна. Занимава се основно с дърводобив и дървообработка. Фирмата добива дървесина от широколистни и иглолистни гори, извършва търговия с трупи за бичене, търговия с бичен материал, има собствен транспорт и собствена техника. Фирмата предлага и обработка на всякакъв вид дървесина. След преработка, продукцията от широколистна дървесина, най – често бива предлагана като материал за огрев, също така се използва и като суровина за промишлеността.

 

Текст и снимки: ВяраНюз

{gallery}gallery/14-02-2019-db{/gallery}

Visits: 2

Skip to content