Продължете към съдържанието

Духовен събор в дупнишкото село Бистрица

IMG00075867В неделния ден на 17 февруари, който т.г. съвпада с неделята на Митаря и Фарисея, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети Дупнишка духовна околия.

С благословението на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит викарният епископ отслужи Архирейска св. Литургия в храм "Възнесение Господне", с. Бистрица.

Село Бистрица се намира в подножието на Рила планина, на 5 км oт общинския център Дупница. При последното преброяване населението е около 2000 човека. В близост до селото се намират забележителности като: Бистришкия водопад (1200 м н.в.) и местността Самоковището, известна с красивите си морени. Селото е изходен пункт за много интересни преходи в Рила, като най-популярният от тях тръгва от селото, преминава през хижа „Иван Вазов” и стига до Рилския манастир. Хижата е и отправният пункт към Вазов връх, към Седемте езера, в. Мальовица или Урдините езера.

Селото е различно не само защото в исторически план има какво да припомнят… Много бистричани намират смъртта си по бойните полета във войните, които е водила България – Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна. Затова е построен паметник в чест на героите.

Църквата „Възнесение Господне“, която е трикорабна базилика се намира в центъра на селото и е една от най-запазените в района. Построена е през 18 в. и в нея се намират образци на Самоковската иконописна школа. Малко са сведенията за нея, но предстои запазените свидетелства да се съберат, уточнят и обобщят с помощта на местни богослови и краеведи.

В неделния ден, храмът отрано очакваше пристигането на владиката. Изпълнен с благочестив народ като на събор, той се вълнуваше от софийското посещение, тъй като за повече от 40 години, това бе първото архиерейско богослужение. Сред очакващите в църквата бяха кметът Кирил Огненски, църковното настоятелство и деца от местното читалище, които се бяха подготвили с кратка програма – поздрав към височайшия гост.

По традиция владиката бе посрещнат с топла погача и мед, неизменна местна традиция – израз на голяма почит и уважение.

Да вземат участие в богослужбата дойдоха всички духовници от съседните селища, во главе с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия ик. Георги Паликарски, както и свещенослужители от София: свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.

Празничната литургия бе уважена от зам.-областния управител на Кюстендилска област Райчо Цветин, от кмета на община Дупница – Методи Чимев и зам.- кмета Крум Милев, народния представител Радослава Чеканска и др. служители на местните държавни поделения.

За молитвеното настроение на многобройното църковно събрание допринесоха  клиросните певци, събрани от различни храмове на Дупнишка духовна околия и ръководени от д-р Любомир Игнатов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Софийската духовна семинария.

Бистричани и техните гости непрекъснато прииждаха към храма и за разлика от много други селища оставаха  в храма на продължителното богослужение, след като си запалваха свещички и се радваха благолепната архиерейска литургия.

В края на богослужбата еп. Поликарп се обърна към тях с пастирско слово, в което акцентува на смисъла на днес честваната неделя. За това какви трябва да бъдем в живота си, и как да следваме пътя в Христа, без да се обръщаме, забелязваме и се сравняваме с другите бе словото на владиката. Той благопожела да отхвърлим всяка неправда и грях, да осъзнаем и осмислим мястото си на християни и смирено пред Бога, с цялата си душа да Го помолим за себе си.

С думи на благодарност към еп. Поликарп се обърна свещеник Георги Гелов, енорийски свещеник на храма. Той сърдечно поздрави владиката и му поднесе в дар, лично изработена от него дърворезбена икона на св. Поликарп и кошница с плодове.

Владиката дълго време раздаваше нафора на християните и получаваше лично от тях поздравления и благодарности. Като спомен от днешния ден те получиха календар с икони, подготвен от църковното настоятелство.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

Visits: 0

Skip to content