Продължете към съдържанието

Софийският викарий еп. Поликарп тържествено отпразнува деня на св. Поликарп, еп. Смирненски

IMG0000111На 23 февруари Православната църква почита паметта на светия свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски, който е духовен покровител и небесен ангел на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на  Софийския  митрополит.

По този повод, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, бе отслужена тържествена света Литургия, възглавена от празнуващия епископ. Заедно с него, в тържествена богослужба взеха участие архиманрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, множество предстоятели на столични храмове и свещенослужители, сред които девет дякона, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Молитвено участие в светата Литургия взеха духовници от Света Гора – архимандрит Алексий, игумен на Ксенофонтската света обител и архимандрит Гавриил, игумен на манастира Пандократор. Сред гостите на празника бяха и монахини от гръцкия манастир "Св. Йоан Предтеча", край с. Акритохори, водени от монахиня Якова, игумения на светата обител.

Боголюбив народ, приятели и гости на епископ Поликарп изпълниха храма и влязоха в радостта на празника.

Всички присъстващи имаха възможност да получат духовна подкрепа и се поклонят на частица от светите мощи на св. Поликарп, които са личен дар на епископа, и се покоят на специален проскинитарий в Софийска митрополия.

Като молитвен подарък към епископа бе прекрасното изпълнение на хористите от мъжкия катедрален хор, под диригентството на протопсалт Георги Миков.

След светата Литургия, епископ Поликарп произнесе трогателна проповед за живота и делото на св. Поликарп. Той сподели, че по Божия милост е постиган за монашеско битие, с името на светеца, и така  св. Поликарп, еп. Смирненски му става покровител и небесен ангел. "Както неговите дела бяха доброплодни, така се моля на Бога и аз да имам добри и достойни плодове в служението." – каза в словото си владиката. Той подчерта, че житието на св. Поликарп ни учи на вяра в Христа, на всеодайност и любов, която е жертвоготовна и ни помага всичко да преодоляваме за спасение и вечен живот. Той изказа благодарност към всички, които уважиха със своето съслужение и присъствие, неговия личен празник.

От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и всички присъстващи, приветствие произнесе Негово Високопреподобие архимандрит Василий.

От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство на катедралния храм, поздравление поднесе ставр. ик. Мина Минчев, който му пожела достойно да върви по пътя на Бога, следвайки примера на своя небесен покровител св. Поликарп, еп. Смирненски.

Епископ Поликарп изказа благодарност за топлите слова и пожелания на духовниците и вярващия народ, които му засвидетелстваха своята любов и уважение.

Дълго време владиката раздаваше нафора, като получаваше поздравления, цветя и подаръци. Като спомен от днешната благолепна служба присъстващите получиха нагръдно кръстче и вкусен шоколадов бонбон.

Честит и благословен имен ден, Преосвещени владико! На многая и благая лета!

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content