Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен по повод 141 г. от Освобождението на България

DSC 5894По случай 141 години от Освобождението на България, тържествата в столицата започнаха с панихида за всички загинали на бойното поле за свободата на отечеството и благодарствен молебен, отслужени от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Заедно със Светейшия патриарх съслужиха Мелнишкият епископ Герасим,главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство и столични свещеници. В съслужението взеха участие и представителите на Руската и Румънската православни църкви у нас – архимандрит Васиан и ставр. ик. Нелуц Опря, които придружиха предстоятеля на БПЦ и на официалната церемония пред Паметника на незнайния воин.

"Нека Всемилостивият Бог благоволи и занапред към православния ни народ и към нашето земно отечество, за чието освобождение бяха положени толкова много усилия и бе пролята българска и братска кръв.

Да живее и да укрепва българската свобода, та в нея народът ни, Православната ни църква и вековната ни и славна държава да пребъдват и се утвърждават в Божията любов, в християнската вяра и надежда, и всички ние заедно да принасяме изобилен плод на духовност, просвета и култура, като продължаваме да градим своето бъдеще върху положените от нашите предци здрави и дълговечни основи.", каза в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит.

На събитието присъства президентът на България Румен Радев, Негово Величество Симеон II, политици, общественици, посланици, представители на традиционните вероизповедания у нас и множество граждани.

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Ангел Карадаков, Таня Вълчанова – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=284270

Visits: 0

Skip to content