Продължете към съдържанието

На Прошка в Долна баня

IMG 1392 scaledПо стара отколешна традиция дните от седмицата между големите християнски празници Месни Заговезни и Сирни Заговезни са отредени за Прошка. Затова и тази седмица се нарича седмица на Прошката. В тези дни младите искат прошка от своите родители, целувайки ръка, младоженците от своите кумове и кръстници и др.

Взаимното всеобщо вечерно опрощение по традиция е в неделя, когато на мръкване ще запалим огромните шмрикови /хвойнови/ огньове, децата ще завъртят сламените оратници, а техните родители, комшии, близки и приятели ще си поискат взаимно прошка за евентуално сторени грехове през годината, ще вдигнат наздравица с домашна ракия или червено вино, ще запеят любими песни и ще завъртят долнобанско хоро около огъня.
Традиционната прошка си поискаха членовете на Сдружението на хората с увреждания "Венетица" в Долна баня с председател инж. Светла Стоименова по време на традиционната дневна седянка. В началото тя припомни за местните традиции и обичаи за този хубав и тачен от долнобанци празник, след което представи госта в този ден на прошката в клуба на хората с увреждания енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров, придружен от своята съпруга презвитера Румяна. Отец Пламен говори пред присъстващите за греха, изповедта и прошката в Българската Православна църква, както и в другите религии. Той припомни и за стародавните традиции в Долна баня и района за празника Поклади, за прошката в миналото и за малката семейна църква – семейството. Отец Пламен говори и за противоречията в живота на човека – между децата и родителите в семейството, в обществото, с приятели и между половете – мъж и жена.
В края на своето гостуване отец Пламен Димитров информира за реализацията на първия етап от проекта за възстановяване на един от най-старите манастири в страната ни – манастира "Свето възнесение Господне" в най-новото у нас село Свети Спас в подножието на Рила планина, който е и паметник на културата от национално значение. Именно тук с реализацията на вторият етап от новия проект ще възкръсне и някога съществуващата преди опожаряването на светата обител от турците местна книжовна школа.
След като всички по традиция си поискаха прошка, вдигнаха наздравица и се почерпиха от красиво и щедро подредената трапеза с млечни ястия, както повелява канона – яйца, сирене, халва, баница, локум, питка, маслини и вкусни сладки.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{gallery}gallery/06-03-2019-db{/gallery}

Visits: 0

Skip to content