Продължете към съдържанието

Храмов празник и 160 години от построяването на църквата в гр. Сапарева баня

IMG00147На 9 март Православната църква почита паметта на светите 40-ет мъченици от Севастия.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети гр. Сапарева баня и отслужи света Литургия в храм „Св. 40 мчци Севастийски“.

На храмовия празник тържествено и достойно бе отбелязана 160-годишнина от построяването на храма, който е въздигнат през далечната 1859 г.

В светата Литургия съслужиха иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия,  иконом Димитър Айдаров, протойерей Ивайло Пиперков, протойерей Димитър Недялков, протойерей Архангел Ваклин, протойерей Радослав Ваклин, свещеник Георги Гелов, дякон Асен Каньов, дякон Лука Китин и дякон Георги Читалов.

Двойния празник на храм „Св. 40 мчци Севастийски“, бе уважено от г-н Калин Гелев, кмет на Община Сапарева баня, г-н Иван Куйов, председател на Общински съвет, гр. Сапарева баня, представители на бизнеса от региона и много благочестиви вярващи християни.

По време на богослужението епископ Поликарп пострига за „иподякон“ десет годишния Ивайло, който ще подпомага богослужебния живот на храма.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе слово, с което запозна присъстващите християни с живота, мъченичеството и прославата на светите 40 мъченици от Севастия. Той припомни, че днес ни е необходима вярата, мирът, единомислието и сплотеността на мъчениците от Севастия, за да бъдем достойни в нашия живот пред Бога.

Епископ Поликарп изказа благодарност към архиерейския наместник, предстоятеля на храма свещеник Димитър Филибев, за прекрасната организация на тържеството, както и на всички дошли, за да почетат празника. Той благодари и на всички певци и дарители, допринесли за велелепието на празника.

Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и духовни сили, за да живеят в православната вяра и я предават на идните поколения.

Приветствие към архиерея поднесе свещеник Димитър Филибев, председател на храма.

Тържественото отбелязване на храмовия празник и 160-годишншна от построяването на църквата продължи с литийно шествие около храма и водоосвещение. Всички православни християни минаха да се поръсят и си вземат нафората за здраве и благословение.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 2

Skip to content