Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит пръв поиска прошка в Неделя Сиропустна

H0 1 28 159Денят на прошката, ден преди началото на Великия пост, е винаги много трогателен, впечатляващ и неповторим по своему за членовете на Едната свята, съборна и апостолска Църква. Това е денят, в който искаме прошка от своите най-близки роднини, приятели и колеги, от онези, които са ни обидили и огорчили; денят, в който най- вече търсим в себе си сили да простим на тези, които са ни наранили.

Църквата е определила в този ден и духовенството, и миряните да си поискат взаимно прошка. Събран под купола на храма, Божият народ да се обнови с покаянието и опрощението и така да пристъпи към благодатните дни на Великия пост.

На 10 март вечерта, на Неделя Сиропустна, според традицията софийското църковно изпълнение се събра в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”. Духовници и миряни непрекъснато прииждаха от всички краища на Софийска епархия, за да вземат молитвено участие във вечерното богослужение и да изпросят Божия благослов за започващия Велик пост.

Полагащата се особена по своя ред вечерня, която се изпълнява през всички неделни вечери на 40-дневния пост, бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха столични свещеници. Молитвено участие взеха Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит, Мелнишкият еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод и архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия. За умилителното покайно настроение на множеството вярващи, изпълнили до краен предел катедралния храм, допринесе Софийският свещенически хор, ръководен от ик. Кирил Попов.

В края на вечернята като преподаде на всички първосветителското си благословение на  Българският патриарх  Неофит, се обърна към народа Божий с думите:

"Нека влезем във времето на светата и спасителна Четиридесетница с чисти сърца и искрено взаимно всеопрощение, и заедно да извървим дните до Възкресението, което да посрещнем още по-добри и още по-чисти, преобразени от опита на Великия пост.

В този ден на тържеството на Всеопрощението пръв искам прошка от всички вас, както и всесърдечно давам моята прошка на всекиго, като архипастирски призовавам и вас към оделотворяване на тази очистваща и спасителна Божия повеля: „Прощавайте, и простени ще бъдете“! Божията любов, Неговата велика милост и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Леки и спасителни пости!"- каза в словото си светейшия владика.

След благопожеланието за спасителен пост, Негово Светейшество патриарх Нефит и епископите се поклониха на олтарните икони и започна взаимното опрощение, като първи пристъпиха духовниците, които бяха в изключително голямо множество, а след това и миряните.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

 

Текст: Весела Игнатова

Снимки: свещеник Костадин Тренев и Весела Игнатова

 

 

Visits: 0

Skip to content