Продължете към съдържанието

Белоградчишкият еп. Поликарп отслужи втората част на Покайния канон на св. Андрей Критски

IMG00039Тази вечер,12 март, съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост, в древния столичен храм „Света София – Премъдрост Божия“ бе прочетена втората част на Покайния канон на св. Андрей Критски. Богослужбата бе предстоявана от софийския викарий – Белоградчишки еп. Поликарп.

В съслужение с Негово Преосвещенство участваха  софийски духовници и дякони.

Във великопостната вечерня молитвено участие взе Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, и Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, викарий на Българския патриарх.

Покайният канон на св. Андрей Критски, който се полага да се изпълнява през дните на Великия пост е разделен на четири части и Църквата мъдро е отредила да се изпълнява през първите дни на св. Четиридесетница, с цел да отклони нас, християните, от светски мисли и грижи и да ни насочи, особено в тези дни към съзнаване на греховете ни, към покаяние и сърдечно очистване.

Умилителните песнопения на Покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени по утвърдена вече традиция от Софийския свещенически хор, ръководен от ик. Кирил Попов.

Епископ  Поликарп се обърна към изпълнилите древния храм богомолен народ и с вдъхновени слова говори за най-важната добродетел – смирението.

Владиката говори за призива на св. Църква, която ни зове в този час да отдадем всичките си сили и да принесем на Господа искреното си покаяние и осъзнати грехове, защото така ще получим благодатта на опрощението. Той поощри да приминем тези дни в смирение и покаяние, защото покаянието е надежда, а надеждата съединена с любов няма да бъде отхвърлена от Господа.

Св. Андрей Критски († 713) е написал много стихири, трипесници и канони, като най-известната му творба и върхът на неговото поетическо творчество е 250 тропаровия “Велик покаен канон”, който се изпълнява на части през първата седмица на св. Четиридесетница до четвъртък на Великото повечерие, а целият – в сряда на петата седмица по време на Малкото повечерие.

В този Велик канон са изредени всички забележителни прояви на истинско покаяние от Адам до благоразумния разбойник. Считан за своеобразна покайна автобиография, бил занесен в Константинопол лично от св. Андрей, заедно с житието на св. Мария Египетска, написано от св. Софроний Йерусалимски, като от този момент канонът бил включен в богослуженията през Великият пост.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова, свещеник Костадин Тренев 

Видео: Любомир Върбанов

Visits: 0

Skip to content