Продължете към съдържанието

Белоградчишкият еп. Поликарп отслужи първата за тази година Преждеосвещена литургия

IMG000132345На 13 март, първата сряда от Великия пост, в катедралния храм „Св. Неделя“ в София бе отслужена първата за тази година св. Литургията на Преждеосвещенните Дарове. По време на Великия пост в дните сряда и петък се полага да бъде отслужена Преждеосвещена св. Литургия.

Това е особено чинопоследование, което включва великопостни часове, Изобразителни, Вечерня и Литургия на верните, но без най-важните й части – освещаване на Даровете, затова няма молитви и песнопения, свързани със светите Дарове.

Богослужението в митрополитската катедрала бе възглавено от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмово духовенство и дякони.

Молитвено участие в светата Литургия взе Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит.
По време на светата Литургия, от патриарха, свещеници и певци, бяха изпълнени песнопения нотирани от Негово Светейшество, издадени в сборника "Живот и песнопение" и така богослужението се превърна в истинско тържество на духа и сплотеността.

В края на богослужбата мнозина пристъпиха и се причастиха със светите Христови Тайни.

Еп. Поликарп се обърна с кратко духовно наставление към миряните.

"Нека вдъхновени от светата Преждеосвещена литургия, от нейните високосъдържателни текстове и четива, се извисяваме духовно и станем истински чеда на Бога, Който желае спасението на всяка една душа." – благопожела в словото си викарият.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: свещеник Костадин Тренев и Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 

Visits: 0

Skip to content