Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна с френския историк Елен Карер д’Анкос и посланика на Франция Ерик Льобедел

DSC 6925Светейшият Български патриарх Неофит се срещна днес с френския историк Елен Карер д'Анкос и посланика на Франция Ерик Льобедел. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия.

По време на срещата Елен Карер д'Анкос благодари за оказаната възможност – да се срещне с Предстоятеля на Българската православна църква. Тя допълни, че за нея срещата означава много, тъй като самата тя изповядва Православната вяра.

На приема участие взеха Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод и дякон Ангел Ангелов.

За съвременната ситуация в Европа, както и за отношенията между Българската православна църква и другите традиционни вероизповедания в България бе повдигната тема по време на срещата, като Всикопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай допълни, че "се стараем да живеем в мир с всички хора, защото сме призвани да се трудим за него". Като пример той сподели и история от неговата епархия, в която разказа за мюсюлманин построил параклис в чест на Майката Божия.

Предстоящето посещение на папа Франциск у нас също бе тема на срещата, като Светейшият патриарх изрази своите надежди, че бъдещата среща между него и папата ще премине в дух на разбирателство и добри взаимоотношения.

Срещата завърши с взаимни благопожелания и задоволство от споделените мисли, както и надежда за бъдещи подобни поводи за разговори.

 

Текст и снимки: Ангел Карадаков – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=285580

Visits: 0

Skip to content