Продължете към съдържанието

Народът на Кюстендил се помоли за Божие благословение

IMG000144357На 21 март с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп посети гр. Кюстендил и бе гост на празника „Кюстендилска пролет“.

Всяка година ръководството на община Кюстендил организира всенароден празник, свързан с началото на астрономическата пролет, като началото на празника започва с молитва – водоосвещение, за здравето и благословението на жителите и гостите на древния Български град.

В духовната делегация, която посети града и взе участие в празника бяха Негово Преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител и архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия. Участие в тържеството взеха и Негово Високоблагоговейнство иконом Генади Генадиев, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия със свещенослужители от Кюстендил.

Висок гост на пролетното мероприятие бе г-н Румен Радев, президент на Република България.

Всички официални лица бяха посрещнати в залата на Общинския съвет на гр. Кюстендил, от където се отправиха на площада, където бе дадено началото на празника.

Народното тържество започна с водоосвещение, оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Василий и духовенството на Кюстендил.

След водоосвещението епископ Поликарп поздрави високите гости, кмета и народа на Кюстендил от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир, за да се радват на всичко, което Бог им е дарил и изпълват сърцата си с благодарност и добродетелен живот.

Поздрав към кюстендилци поднесе и г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, както и г-н Румен Радев, президент на Република България.

Празникът „Кюстендилска пролет“ се отбелязва за 53 път. Той е обявен за официален празник на града на 21 март 1966 г.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content