Продължете към съдържанието

Тържествено бе отбелязан Денят на Тракия и 106-годишнина от Одринската епопея в София

IMG00018257На 26 март, в гр. София, тържествено бе отбелязан Денят на Тракия и 106-годишнина от Одринската епопея.

Тържественото протоколно отбелязване на Деня на Тракия бе организирано от Столична община съвместно със Съюза на тракийските дружества в България и се проведе в храм „Св. Николай Софийски – Нови“, гр. София, където бе отслужена панихида за всички загинали при обсадата на одринската крепост, както и за мирните граждани, избити при прогонването им от Одрин.

В двора на храма, пред бюст-паметника на Екзарх Антим Първи бе отслужена заупокойна молитва и поднесени цветя в знак на признателност и уважение към бележития тракиец.

Празничното отбелязване продължи с програма пред паметника на „Одринската епопея“, до храма, където бяха почетени загиналите войни с патриотични песни, слова и поднасяне на венци и цветя.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, мероприятията за Деня на Тракия и годишнината от Одринската епопея бяха уважени от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Епископ Поликарп, в своето кратко слово след панихидата, подчерта за героичния подвиг на българските войни, който е за пример и днес, за саможертвата и храбростта на тракийци, както и за дълбоката им вяра в Бога. Той припомни, че днес, нашият народ трябва да се стреми към истинско единение и сплотеност, за да оставим добро наследство на идните поколения.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content