Продължете към съдържанието

В Софийска митрополия бе представена третата книга на отец Владимир Дойчев – „Писмо до близък“

29 03 2019 p kПредставянето на третата книга на протойерей Владимир Дойчев „Писмо до близък“ успя отново да препълни салона на Софийската света митрополия. Трудно български автор може да събере в делнична вечер толкова много хора, такава пъстра и разнородна публика, да задържи вниманието им, да ги обедини около писаното слово, още повече, ако той няма претенции да е писател, а е обикновен енорийски свещеник.

На представянето, което се организира с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, много свещеници, духовни чеда на отеца, миряни, приятели и любители на православната литература.

Срещата на 28 март вечерта се превърна от презентация на книга в топъл разговор с приятели за Господа, за фалшивите идоли, за покаянието, за отлагането на края на света. Всеки, който познава отец Владимир, знае, че той говори тихо, но пък успява да предизвика буря в душата. И сериозен размисъл върху понякога тежките за слушане думи, че на съвременния християнин не му харесва да бъде разпъван. Че много често ние се превръщаме в пътници, чийто влак или автобус към спасението, към Възкресението, е транзитен и не спира на Голгота. Че изхвърляме Кръста, защото ни е трудно, а и не искаме да водим реална битка със стария човек в нас, с личните си страсти, че не даваме добър пример на хората извън Църквата.

„Пътят от квартала до изповедта понякога може да отнеме години. И ние сме длъжни да намерим у себе си това, което би спасило нашите близки, нашите приятели. Което би направило така, че да ги забележим, да протегнем към тях ръка, а те да я поемат. Да ни се доверят. Както всяка загубена овца. И тук идва въпросът на кого му пука за загубената овца? На Христос му пука! На нас обаче пука ли ни?“ – попита отец Владимир.

В „Писмо до близък“ духовникът успява да насочи личния ни прожектор към греха като причина за ослепяването ни за близките. „Това е книга за държането за ръка, за хората, които са влезли в Църквата, за да намерят свои близки, за да намерят свои. Да бъдат стоплени.“

Книгата се разпространява в църковните книжарници на по-големите столични храмове, както и може да бъде поръчана на имейл knigi@outsideri.org или по телефон: 0884 029 264.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Снимки: Никола Петков и Миглена Лалова

 

Visits: 1

Skip to content