Продължете към съдържанието

София отбелязва 140 години от обявяването ѝ за столица

IMG45892Днес, 3 април, София празнува 140 години от обявяването й за столица на България. Годишнината се отбелязва с редица инициативи, организирани от Столична община.

София е обявена за столица на България на 3 април 1879 г. по предложение на проф. Марин Дринов на заседание на Учредителното събрание на Княжество България. Той е един от първите български историографи и съосновател на Българската академия на науките.

Тържествата започнаха от рано сутринта с отслужването на Преждеосвящена света Литургия в древния столичен храм "Света София", който е емблематичен за града.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Българския Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов, председател на храма и духовен надзорник на Софийска епархия, ик. Йоан Карамихалев от храмовото духовенство и трима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

На архиерейското богослужение присъстваха столичният кмет Йорданка Фъндъкова, председателят на Общинския съвет, районни кметове, служители на Столична община, директори на софийски училища и ученици.

В края на литургията еп. Поликарп поздрави  кмета на София и присъстващите с бележитата годишнина и каза:

"Днес, в този тържествен ден си спомняме за всички достойни люде, които са се потрудили не само за социалното, общественото и икономическото развитие на София като столица на България, но и за всички духовници, които отдадоха своите сили за духовното израстване на обществото. София се превърна не само в админитративен център на станата ни, но и в духовен център, който освещава, наставлява всеки един от нас с Божията премъдрост, за да просветне православната вяра".

След литургията в храма, официалните лица и духовниците се отправиха на пл. „Свети Александър Невски, където се състоя тържествена церемония по освещаване и връчване на знамена на столични училища.

Директори и представители на 140 софийски училища се събраха и в строен ред и встъпиха на площада пред храм- паметника „Св. Александър Невски“, предвождани от Националната гвардейска част и Гвардейския представителен духов оркестър.

Официални гости на тържествената церемония, наред със софийската кметската управа, бяха министърът на образованието Красимир Вълчев , посланици и народни представители.

Ритуалът по освещаване на знамената бе отслужен от Белоградчишкия еп. Поликарп. Като благослови знамената еп. Поликарп се обърна към многобройните присътващи:

„Всесърдечно ви поздравявам от името на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и ви пожелавам достоен и благословен празник, дълъг живот в мир, здраве, благоденствие, преуспяване във всяко добро и полезно дело, за да можем да бъдем достойни последователи на нашите предци, които с гордост и радост са утвърдили този град за столица на България. Да вървим достойно по техните стъпки, да надграждаме, за да може и идните поколения да се радват на онова, което днес имаме като притежание.“

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поздрави софиянци като отбеляза:

"София е много древен град, но много млада столица. Само 140 години са минали от времето, когато градът ни е наброявал между 11 000 жители. Днес близо милион и половина души живеят в гада, а около 2 млн. всеки ден се намират в града. Това е огромен скок и огромна отговорност. Градът са хора, на които се дължи развитието му – и добави, София е град на младите хора. Перспективата я дават те, а ние им осигуряваме условията за това. Това са правили нашите предци, това правим и ние", каза още г-жа Фандъкова.

"Освещаването на знамената, които общината дари на училищата, е символ на принадлежност и съпричастност към града. Бих искала всички заедно да научим младите хора да обичат града си, да се грижат за него, защото градът е такъв, какъвто всички заедно го направим. На младите знаменосци ще кажа да пазят знамето, защото то е символ на принадлежност към града, към училището"- завърши празничното си слово кметът.

"Радвам се, че в центъра на празника е училищното образование – училищното знаме, което е символ не само на училището, но и на историята на София и историята на българското образование. Голяма част от историята на София се дължи на духовното развитие, на развитието на образованието. Преди 140 години е имало 2 училища, днес имаме близо 250 училища в София. Голяма част от бъдещето на София разчита на българското училище, ученици и учители, от които в най-голяма степен зависи нашето развитие", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той добави, че освещаването на училищните знамена е традиция, която се изпълнява само на кръгли годишнини от обявяването на София за столица.

Празничната церемония продължи с предаване на осветените 11-знамена на училища, който до този момент не са имали училищни знамена, поднасяне на венци пред паметника на Незнайния войн и изслушване на Националния химн.

На всички столични училища, по предложение на кмета Йорданка Фъндъкова, бяха раздадени нови знамена на София.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content