Продължете към съдържанието

Архимандрит Василий отслужи четвъртата статия на Богородичния акатист

IMG0324789В петъчната вечер на 5 април, в столичния храм „Св. Богородица – Живоприемен източник“, кв. "Подуене“ бе отслужена съборно четвъртата статия на Богородичния акатист.

Според предвидената програма на Софийската св. митрополия, Ататистът бе прочетен от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия и предстоявано от Белоградчишки еп. Поликарп.

В обновявщия се храм се събраха множество свещенослужители и миряни от цяла София, за да се помолят на Божията майка и да я почетат с благодарствени слова.

На певницата певческа възхвала към Пресветата Дева отправи Софийският свещенически хор, ръководен от ик. Кирил Попов, към който се присъединиха и цъковни певци от различни софийски храмове.

След края на Акатиста към изпълнилите храма християни се обърна архимандрит Василий.

В своето слово той говори за св. Богородица, която Църквата и благодарните вярващи наричат с  многобройни имена. Софийският протосингел говори за призванието в земния живот на Пречистата Дева Владичица и за осиновлението й на целия човешки род. 

Църковното събрание с голямо внимание слушаше възхвалните слова за живота на Пресвета Богородица и с искрено чувство се присъедини към молитвата, отправена към нея: „Богоблажена, която си родила Благодетеля на всички блага, излей на всички ни богатства от благодеяния, ти можеш, понеже си родила могъщия по сила Христос, нашия Бог!”

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

Visits: 0

Skip to content