Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в чест на Успението на св. Методий Славянобългарски

IMG001183278Днес Православната църква чества Успението на св. Методий Славянобългарски. По този повод, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофитв столичния храм Свети Кирил и Методий" в квартал "Красно село“ бе отслужена архиерейска литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарийна Софийския митрополит, с когото съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Св. София“ и духовен надзорник на епархията, ик. Стефан Стайков, председател на храма и член на Софийския епархийски съвет, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

През последните години храмът в софийския квартал изцяло се преобрази. Околохрамовото му пространство се превърна в прекрасна градина с красиви и добре подредени зелени и цветни насъждения. В устроения Енорийски център се обучават в неделните дни малки и големи християни, а в обособения игрален кът в двора, играят и се забавляват безопасно най- малките деца. А храмът – той блести със свое великолепие. Прекрасно подреден с добре подбрани: подова настилка, поскинитарии, лампади, помощни мебели и уместно разположени големи саксии с цветя. Корабната част е с обновена стенопис, но  има и нови духовни придобивки: най-голяма сред тях е мащабна икона на св. Георги Победоносец, точно копие на Зографската светиня. И всичко това само подпомага живота на една въцърковена енория, която чинно присъстваше в храма и вземаше молитвено участие в празничната богослужба.

Църковното богослужение бе изпълнено от църковния певец при храма Методи Стоилов и женския хор, който с много всеодайност изпълни литургичните песнопения.

В края на литургията мнозина от присъстващите се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. С празнично слово за св. Методий към многобройните богомолци в храма се обърна еп. Поликарп. Той говори за житието на просиялия  св. Методий, за духовния му път и за светлината му, която огрява мнозина и ги вдъхновява да изучат Христовото учение и последват по пътя на православната вяра.

"Св. Методий и неговия брат Кирил, останаха верни на Бога докрай. Научиха и просветиха множество, дойдоха и в нашите предели. И тук, в нашата България, бе посято Христовото слово и то разцъфна и даде свойте плодове. Чрез славянската писменост нашия народ получи вяра, получи сила и мощ, получи книги с евангелско познание за спасение и вечен живот". – каза в словото си владиката и преподаде патриаршеския благослов на Българския патриарх Неофит.

Отец Стефан, развълнуван от архиерейското присъствие, изказа думи на благодарност към патриарх Неофит за първосветителското благословение и поднесе на епископа красив букет цветя.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content