Продължете към съдържанието

Тържествено бе осветен и обновен Леворечкият манастир „Св. Четирдесет мъченици“

IMG000542946На 6 април с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, тържествено бе извършено обновлението на манастира “Св. Четиридесет мъченици” в с. Лева река, община Трън.

Тържественото освещаване бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Духовния празник по откриването на обновената света обител уважиха министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, областния управител на област Перник, кметовете на Трън и Перник – г-жа Цветислава Цветкова и д-р Вяра Церовска, множество духовници, воглаве с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир и организатор на ремонтните дейности по Леворечкия манастир, миряни и гости.

На двора на обновената света обител бе извършено водоосвещение от епископ Поликарп. Той отправи и своето пожелание и послание светата обител да се радва на все по-голяма посещаемост от страна на хората търсещи духовно уединение, молитва и смирение.

Епископ Поликарп благодари на министър Порожанов за грижите, които оказва за подпомагане на духовната дейност и възкресяването на свети обители и му пожела здраве и напредък във всяко добро и полезно дело, за полза на благочестивия ни народ и нация. Министър Порожанов също не скри задоволството си от всички дейности реализирани по рехабилитацията на манастира и прилежащите му части.

Трябва да се отбележи, че благодарение на европейско финансиране, осигурено по Програмата за развитие на селските райони и със съдействието на областния управител на Перник, обителта в Лева река бе възродена. Дворът й е изцяло благоустроен с алеи, беседки и засадени растителни видове, а сградата на манастирския конак е възстановена и готова за приемане на посетители.

С нов дренаж е и храмът, който претърпя обновление и отвътре. Уникалните стенописи са добре запазени и съхранени.

Проектът е на стойност близо 645 000 лева. Архитект на обекта е г-жа Мариета Браделева.

Според местно предание мястото, на което е построен манастирът “Св. Четиридесет мъченици” някога било посочено лично от българския цар Петър Делян още в първите години на 11 век.

По повод празника бе осветена и раздадена празнична храна.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content