Продължете към съдържанието

Монашеско пострижение в Руенската света обител

DSC 1399На 6 април, в Руенския мъжки манастир „Св. Йоан Рилски“, над с. Скрино бе постриган за монашеско битие нов брат на светата обител.

Младият богослов Красимир Христов Георгиев, послушник в обителта, прие монашество, воден под мантия от йеромонах Йоан, игумен на обителта.

Новият монах е роден през 1988г. в гр. София. Основно и средно образование придобива в родния си град. През 2012 г. е приет за студент в Богословския факултет на СУ, който завършва успешно през 2016г. като придобива бакалавърска степен. Веднага след завършването постъпва като послушник в Руенската св. обител.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополити Български патриарх Неофит пострижението бе извършено от Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилската света обител.

Във вечерното богослужение, предстоявано от епископа, съслужиха архимандрит  Василий, протосингел на Софийска епархия и манастирските братя.

Новият монах, който е духовно чадо на йеромонах Йоан от три години, получи името Климент, в чест на св. Климент Охридски Чудотворец.

След монашеското пострижение, епископ Евлогий се обърна с напътствени слова към новия монах.Той го напъти в предприетото ново поприще и го настави за духовен монашески подвиг като му пожела Бог по Своята велика и неизменна милост да му помага, подкрепя и вдъхновява, за полза на родната ни Българска православна църква.

От името на патриарх Неофит, архимандрит Василий подари на новопостригания монах Климент монашеска броеница, с пожелание да бъде ревностен в монашеството, с търпение и смирение да изпълнява новите обязаности, и така вдъхновен и укрепен от Божията милост  да върви по пътя към спасението.

DSC 13941На духовното тържество присъстваха духовници от Софийска епархия, роднини, гости и приятели на новия монах, дошли да вземат молитвено участие в монашеското пострижение и се помолят за неговото дълголетие и благодатно служение. След края на богослужбата, с литийно шествие монах Климент бе отведен в монашеска килия, където той получи напътствия от стареца си и поздравления от братството и гостите на манастира.

Нека с молитва пожелаем на новия монах Климент да се спасява в Господа!

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Иван Тупаров

{joomplucat:985 limit=10|columns=3}

 

Visits: 1

Skip to content