Продължете към съдържанието

Патриаршеско слово, произнесено след за прочитането на целия Богородичен акатист

IMG00041487НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ        

 

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

През изминалите седмици на Великия пост, светата Църква ни събираше за молебното четене и пеене на Акатиста на Пресветата Божия майка – „поборницата-воевода“, която християните от всички времена са почитали и продължават да почитат като Богородица, и на която и днес, с радостни сърца, продължаваме да пеем „победни и благодарствени песни“. Да я възпяваме и да я възхваляваме, потвърждавайки по този начин пророчеството, което е било изречено от самата нея в Деня на Благовещението: „Ето, отсега ще ме облажават всички родове“ (Лука 1:48).

Премъдро светата Църква е определила изпълняването на това последование през седмиците на светата и спасителна Четиридесетница за наша утеха и за укрепването ни в дългото и изпълнено с изпитания великопостно пътуване към Кръста и Възкресението. Определила го е и майчински ни приканва към него, защото знае, че в това пътуване и в този подвиг, в които се уподобяваме на Самия наш Господ Иисус Христос, ние не трябва да бъдем оставяни на нашата човешка немощ, но имаме нужда от благодатната помощ, която идва свише и която призовават над нас нашите небесни застъпници – първа сред които е Пресветата наша Владичица и Небесна царица Богородица.

Ето защо, редом с останалите богослужебни последования, в този период на покаяние, на очистване и съпреживяване на спасителните за нас Господни страдания, ние отправяхме и тази наша молитвена възхвала към Пречистата Дева Богородица.

Защото кой друг, ако не тя, която е майка на нашия Бог, ще може да ни помогне да извървим, заедно с Него, трънливия път до Неговата Голгота? Кой друг, ако не тя, която първа е преживяла целия трагизъм на Неговото спасително дело, ще може да ни укрепи в скръбта ни, когато наближат дните на Неговите невинни страдания? И кой друг, ако не тя – заченалата от Светия Дух, ще може да утвърди и укрепи вярата ни в моментите на изкушения и колебания?

Затова, възлюбени, през тези седмици на покайните сълзи, с които умиваме душите си в очакване на Възкресението, ние отново се обръщахме към Божията майка с думи на духовна радост и пресветла възхвала и в радостта си ѝ казвахме: „Радвай се ти, чрез която се обновяват тварите; радвай се ти, чрез която се прекланяме на Твореца!; Радвай се Невесто, неневестна!“ (Икос 1).

Нека небесното застъпничество на Божията майка да бъде с всички нас, а Покровът ѝ да се разпростира винаги над нашите храмове и домове, та укрепвани от благодатната ѝ помощ да възрастваме в добродетелта, във вярата, надеждата и любовта, завещани ни от нейния Син и наш Бог и Спасител Иисус Христос!

По молитвите на Пресвета Богородица, Господ Бог да ни дарува Своята божествена помощ и подкрепа и Своето вечно спасение! Амин!

 

_____________________________________________

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит
след прочитането на целия Богородичен акатист 12 април 2019 г., София

 

 

Visits: 1

Skip to content