Продължете към съдържанието

В София бе осветен храм „Възкресение Лазарово“

IMG0006375На 20 април с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, тържествено бе осветен новоизграденият храм „Възкресение Лазарово“, в гр. София, намиращ се на територията на Гробищен парк „Бакърена фабрика“.

Пълното освещение на новия храм на св. Лазар, бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и йеродякон Вартоломей.

Молитвено участие като грижовен домакин, взе и ставрофорен иконом Александър Величков, председател на храма.

Молитвените песнопения бяха изпълнени от църковни певци от столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

След чина на освещаването на храма и светата Литургия епископ Поликарп произнесе кратко слово, в което говори за евангелското събитие, което Църквата на Лазарова събота възпоменава, както и за радостта, че София се сдобива с храм на праведния Лазар, в който ще се възнасят молитви – благодарствени и просителни, за радост и утеха на вярващите и за тяхно спасение.

Епископ Поликарп изказа особена благодарност от името на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит към ставрофорен иконом Александър Величков за неуморните му трудове за изграждането на храма и неговото освещаване, на г-жа Разсолкова, за хубавия проект, който като проектант е направила, както и на г-н Петър Радев, за изпълнението на проекта и строителството на храм. Епископ Поликарп благодари на всички, които са се потрудили за изграждането на храма и благославяйки ги, им пожела здраве, радост и сили, за да се трудят и занапред за църковното-духовно благо и въздигането на българския народ пред Бога.

Приветствие към епископ Поликарп поднесе отец Александър Величков, който му благодари за освещаването на храма и му поднесе букет цветя.

Отец Александър също изказа думи на благодарност към всички свързани със строителството на храма и си пожела и занапред достойно да се трудят заедно.

Идеята за построяването на храма датира от 2004 г., като основният камък е поставен с благословението на патриарх Максим през 2009 г. от Знеполския епископ Йоан, тогава викарий на Софийския митрополит, сега Варненски и Великопреславски митрополит.

Първоначално името на храма е бил в чест на св. Архангел Михаил, но впоследствие е променено на Възкресение Лазарово.

На територията на България много рядко се срещат храмове с името на св. Лазар. Това се явява единствения храм на територията на Софийска епархия, чрез който се запълва една духовна ниша, с надеждата, че вярващите християни ще се поощряват в духовния живот от примера на Христова любов и грижа за човека, проявени към св. Лазар и ще подражават на Спасителя във всяко добро и полезно дело и ще се ограждат във взаимна любов и почит един към друг.

Снимки: свещеник Костадин Тренев и Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

Видео: Любомир Върбанов

Visits: 3

Skip to content