Продължете към съдържанието

Тържествено бе обновен Кладнишкият манастир „Св. Николай Чудотворец“

IMG0026085На 20 април с благословението на Негово Светейшество митрополит и Български патриарх Неофит бе извършено обновление на храм „Св. Николай Чудотворец“, в Кладнишкия манастир.

Обновлението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с игумена на манастира свещеник Орлин Алексиев, свещеник Георги Георгиев, свещеник Станислав Иванов и йеродякон Вартоломей.

Гости на празника бяха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“, протойерей Александър Стойчев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, протойерей Константин Стойчев, г-жа Вяра Церовска, кмет на община Перник, г-жа Ирена Соколова, областен управител на област Перник, г-н Орлин Алексиев, както и много гости, поклонници и благочестиви християни.

След водоосвещението и молитвата за обновление на храма, епископ Поликарп произнесе проповед и запозна вярващите с историческото събитие, което възпоменава Църквата на Лазаровден и говорейки за възкресението на Лазар, който четири дни е бил в гроба, подчерта, че Кладнишката обител възкръсва, след дълги години занемаряване, за нов духовен живот.

Епископ Поликарп благодари на игумена за неуморните му трудове за благолепието на храма и манастира, както и на кмета и областния управител на Перник за всегдашната им подкрепа в опазването и въздигането на манастира, както и на г-н Орлин Алексиев,  основен дарител и спомоществовател на древната Кладнишка обител.

Епископ Поликарп пожела на всички дарители на манастира Бог по молитвите на св. Николай да ги благослови и им се отплати стократно за тяхната любов и грижа, за да се радват, а и заразяват със своя пример и други в това съкровено и духовно дело.

Всички присъстващи на тържеството бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение.

Снимки: свещеник Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео: Любомир Върбанов

https://youtu.be/I18nFX3DZgM

Visits: 0

Skip to content