Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит възглави празничното богослужение за Вход Господен в Йерусалим в Патриаршеската катедрала

123В Неделя Вайа, когато Православната църква отбелязва влизането на Христос в Йерусалим, точно преди приемането на спасителните страдания, кръста и гвоздеите, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Светейшият Български патриарх Неофит възглави тържественото богослужение.

"В този ден радостта от срещата с Христос е неизбежно примесена и със скръб и горест, поради онова, което предстои: предателството, залавянето и присъдата над Него – присъда, произнесена от грешни човеци над Едничкия Безгрешен, а след това и кръстните страдания, разпятието и смъртта. Тази радостна тъга съпреживяваме и ние днес, събрани в храма за божествената света Литургия, в която сме не само свидетели, но и участници в най-важните събития от земния живот на Христа Спасителя", каза в словото си Българският патриарх.

Светейшият предстоятел на родната ни църква съслужи с Техни Преосвещенства Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и с архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, йером. Зотик, свещеници, храмовото духовенство и дякони.

По време на Тайнството Евхаристия десетки православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, а в края на богослужението бе изпято и многолетие за всички, които днес отбелязват своя имен ден.

 

Текст, снимки, видео: Ангел Карадаков – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=288517

Visits: 0

Skip to content