Продължете към съдържанието

Василиева литургия бе отслужена на Велики четвъртък

IMG00074378

Днес е Велики четвъртък – денят, в който се припомня Тайната вечеря, на която е установено тайнството Евхаристия. Господнята вечеря, на която Христос е явил на апостолите, че ще бъде предаден и на която е дал Новата заповед – тази за любовта към всички. На този ден Църквата е отредила да се служи св. Василиева литургия и веднага след това се прави Велик маслосвет, чието последование се изпълнява веднъж в годината за цялото църковно общество, и което включва четенето на седем апостола и седем св. Евангелия.

"На Велики Четвъртък спомняме Тайната вечеря на Господ Иисуса Христа. Там беше Този, Който отдаде Себе Си за нашите прегрешения и ни направи чеда Божи. Благодаря ви, че се трудите през тези дни да влезем всички в радостта на нашия Спасител. За много години, Бог да ви помага!"- каза Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит преди да влезе в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” на Велики четвъртък, и вземе молитвено участие в  богослужбата.

Св. Василиева литургия в катедралния храм с с негово благословение бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с епископа, край св. Трапеза застанаха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Мина Минчев, председател на митрополитската катедрала, ставр. ик Кръстан Вукашинов, свещеник Арсений Каньов и двамата дякони: Петър Славов и Георги Читалов.

В края на Литургията еп. Поликарп припомни на богомолците, изпълнили храма, за евангелските събития, които Църквата духовно преживява на този ден. "Господ дойде да обнови човешката природа, да спаси всяка една човешка плът за Възкресение и вечен живот. Затова днешният ден е ден на благодарност на човека към Бога, благодарност за избавлението и спасението на човешкия род от греха. Нека обърнем сърцата си с благодарност към Бога. Да му бъдем верни и достойни чеда. Да бъдем православни християни не само на име, но и на дело и живот." – каза епископът и призова всеки, който пристъпва към св. Чаша първо да изпита себе си, за да не би св. Тайни да му бъдат за осъждане.

По традиция в деня, когато се припомня Тайната вечеря много християни пристъпват към св. Причастие. Мнозина от присъстващите се бяха подготвили с пост и изповед и се причастиха със светите Христови тайни.

След св. Литургия бе извършено св. тайнство Елеосвещение /Маслосвет/, в което взеха участие  храмовото духовенство и  дякони. По време на четенето на части от св. Евангелие духовници възлагаха епитрахилите си върху миряните като така видимо изобразяват невидимото нисхождане на Божията благодат.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 4

Skip to content