Продължете към съдържанието

1000 яйца бяха боядисани на площад “Св. Неделя”

DSCF5674На Велики четвъртък, когато по традиция се боядисват великденски яйца, на площад „Св. Неделя“ се състоя доброволческо боядисване на яйца. В инициативата се включиха над 200 деца от 4 столични детски градини и 8 училища, които боядисаха 1000 яйца.

Събитието, което се организира за първи път в такъв мащаб на централния столичен площад, е по идея на Софийска св. митрополия, възприета и осъществена, с помощта на Омбудсмана на Република България Мая Манолова.

То е част от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която се организира от омбудсмана за четвърта поредна година в подкрепа на българските пенсионери. Боите, с които се изписаха яйцата, са дарение за каузата „Спаси икона“, чрез която деца от неделното училище, при храм "Рождество Христово" помагат на свои онкоболни връстници.

/ До този момент кампанията "Спаси икона", която стартира преди три години вече е събрала и дарила близо 12 000лв./

След като бяха прилежно боядисани, шарените яйца бяха отнесени с литийно шествие от децата, водени от софийски духовници и омбуцмана, в социалната кухня в двора на столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, където ги очакваха
социално слаби и възрастни хора.

Там великденските яйца бяха раздадени на хората в неравностойно положение, който ползват Социалната кухня, инициирана от институцията на омбудсмана, която стартира на 17 декември 2018 г. с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и с подкрепата на БЧК, БАБХ, големите търговски вериги, бизнеса, различни дарители, производители и много доброволци.  Там всеки делничен ден в нея се хранят безвъзмездно с топъл обяд между 500 и 1 000 души.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов

Visits: 2

Skip to content