Продължете към съдържанието

В София съборно бе отслужено Христовото опело

DFUJ2093345Разпети петък e най-траурният ден в църковно-богослужебния кръг на Христовата Църква. Това е денят, в който нашият Спасител в човешкото Си естество издъхва на кръста и слиза в ада, за да благовести спасението на праведниците. Това е денят, в който християните с умиление гледат към пътя, който отвежда към Голгота, където се издига Кръстът и откъдето през вековете се чува кънтежът от забиването на гвоздеите в пречистите ръце на Този, Който благославяше целия човешки род.

Според църковния устав вечерта на Велики петък след залез слънце се отслужва специално последование, което включва утреня и Опело Христово. По традиция на този ден вечерта в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужено траурното последование, като в него се включиха голямо множество духовници и миряни.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе посрещнат от многобройно църковно изпълнение в катедралата и взе участие в богослужението. Той се поклони на св. плащаница, благослови изпълнилите храма християни, и даде начало на вечерната богослужба.

В последованието взеха участие Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян с духовници от неговата епархия, които в утрешния ден ще отпътуват за Йерусалим, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Мина Минчев, председател на храма, цялото храмово свещенство, заедно дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

В средата на храма бе поставена св. плащаница, която бе тържествено бе изнесена от св. олтар и край нея бе извършено Христовото Опело. Духовниците със свещи в ръка и мъжкият хор при храма, разделени на две, изпълняваха антифонно стиховете на погребалните три статии.

 След последната песен слово произнесе ставр. ик. Ангел Ангелов.

По традиция в края на богослужебното последование се извършва траурната процесия с плащаницата около храма. С лития тя бе изнесена и целия богомолен народ, следвайки духовниците, които я носеха обиколиха храма. Така символично да бъде изпълнено траурното шествие с Тялото Господне.

 Свещенство и миряни с приведени глави и свещи в ръка, съпроводени от траурен камбанен звън вървяха в мълчание, размишлявайки за Божията саможертва.

Съпогребвайки се с Христа, минавайки под светата Плащаница, християните отново влязоха в храма и като получиха патриаршеско благословение, се разотидоха по домовете си, за да изживеят най-великата и дълга събота през годината.

Съпогребвайки се с Христа, свещенство и миряни размишляваха за Божията саможертва и се разотидоха по домовете си, за да изживеят най-великата и дълга събота през годината.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

 

Текст : Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова, Александър Ангелов

Visits: 1

Skip to content