Продължете към съдържанието

Велика събота в митрополитската катедрала “Св. Неделя”

DSCF6262790Днес e Велика събота – последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Православната църква отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината. Когато Господ Иисус Христос починал като човек, тялото Му било положено в гроба, а душата Му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. Велика събота е ден свързан още с оплакването на Иисус Христос от майка Му св. Богородица и от жените-мироносици. Гробът Му е запечатан и пред него е поставена стража.

На Велика събота сутринта в храма се отслужва вечерня със св. Василиева литургия. Богослужението е възкресно и с тържествен характер и ни въвежда във великия празник – Пасха. Затова и по време на богослужбата траурното богослужебно облачение на духовниците се заменя с възкресно, а от олтара се разпръскват цветя – символ на приближаващата пасхална радост.

Днес сутринта в митрополитската катедрала „Св. Неделя" Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, възглави св. Литургия, а с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство и трима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Още от сутринта десетки столичани дойдоха в църквата и се присъединиха към съботната литургия, която някои наричат "Първо Възкресение". По време на вечернята еп.  Поликарп разпръсна от олтара цветя  към богомолния народ и така всеки успя да вземе стръкче цвете и да го отнесе за благословение у дома си.

В края на литургията владиката като разказа за този ден, в който „мълчи всяка твар“, обясни смисъла на днешните евангелски събития. Той пожела: "Нека предвкусили Възкресението на Господа нашего Иисуса Христа да извървим този ден в мълчание и духовен размисъл, и да се удостоим с чисти сърца да посрещнем и Христовото Възкресение!"

Мнозина от присъстващите днес пристъпиха към св. Тайни, за да могат обновени и обдарени с Божията благодат да посрещнат радостния ден на Възкресението.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

Текст и снимки: Весела Игнатова и Александър Ангелов

Видео: Соня Анкова

https://youtu.be/hcXlvlCHn1c

Visits: 2

Skip to content