Продължете към съдържанието

Пасхална патрирашеска св. литургия бе отслужена в ПКСХП “Св. Александър Невски”

23"Пребъдвайки неизменно в тази радост и в това истинско Тържество на тържествата, днес ние отново ликуваме и, заедно с цялата Църква и цялото творение, пеем победната песен: „Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, живот дарува!“ (Тропар на Пасха)", каза в словото си патриарх Неофит към стотиците православни християни, събрали се в и пред Патриаршеската катедрала.

В полунощ Светейшият патриарх тържествено възвести Христовото Възкресение и прочете полагащото се евангелско четиво, което говори за радостта и удивлението на жените, отишли рано да помажат тялото на възкръсналия Спасител. Светейшият патриарх се обърна и с отеческо слово, в което каза: "Бедно е човешкото слово и не са достатъчни думите, с които да изразим пълнотата на тази радост, която ни изпълва в деня на Възкресението. Недостъпното за ума обаче е открито за човешкото сърце, което и днес, тържествувайки, ликува: “От този непресъхващ божествен Извор черпим и ние днес, и прославяме Подателя на живота, Който тридневен възкръсна от мъртвите, посрами цялата сила на злото и ни посочи пътя на вечния живот. Нека следваме този път, защото в неговия край ни очакват радостта от срещата ни с Христос и венецът на живота, който „Господ е обещал на ония, които Го обичат“ (Иак. 1:12).

Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!", завърши патриарх Неофит.

На Пасхалната богослужба в съслужение с него бяха Мелнишки епископ Герасим, Главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска св. митрополия, ик. Николай Георгиев, началник отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, ставр. ик. Костадин Гаврилов и прот. Антоний Милушев, свещеник Костадин Тренев, протодяконите Иван Петков, протодякон Александър Нешев, доц. д-р Иван Иванов и дякон Деян Коруноски.

Официални гости на Пасхалното богослужение бяха президентът на Р България Румен Радев, Негово Величество Симеон II, директорът на дирекция „Вероизповедания” г-н Емил Велинов и др.

Десетки бяха и православните християни, които приеха Тялото и Кръвта Христови. В края богослужението завърши с многолетствие и гръмкия възглас:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОCКРЕСЕ!

 

Текст и снимки: Ангел Карадаков – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=289115
 

Visits: 0

Skip to content