Продължете към съдържанието

На Светли петък или Живоприемни източник на Света Петка в Долна баня

04 20190503 1238066129500 литра пролетен курбан сготвиха миряните от Долна баня с главен готвач Кирил Драганов по стара отколешна традиция за празника на Светли петък – Живоприемни източник.
По обяд той бе раздаден за здраве и благоденствие на долнобанци и техните гости на новата църква Света Петка край рилския град в подножието на хълма Градището. За приготвянето на вкусната курбан-чорба бяха дарени еднпа овца и четири агнета, както и десетки пилета и подправки от благочестиви християни. Сред дарителите са Димитър Стойнов, Ивайло Попов, Димитър Зашов и най-вече ревностната християнка и радетелка за приготвянето на този традиционен всяка пролет на Светли петък или Живоприемни източник празничен курбан.

Именно тук в подножието на хълма Градището на Ихтиманска Средна гора преди десетилетия е пренощувало литийното шествие, пренасяйки мощите на Светицата Петка, след което тук местните хора открили, че е бликнала лековита вода, съградили аязмо, а по-късно последователно построили параклис, а в по- ново време и красива нова църква.
За празника имаше тържествена Света литургия, водосвет и литийно шествие, отслужени от енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров и неговия син свещеник Емануил Димитров, а църковната служба по традиция бе украсена от песнопенията на дамския хор с ръководител презвитера Румяна Ангелова.
Особено тържествено и празнично бе освещаването на иконите и изографисаните стенописи във възстановения стар параклис след пожара Света Петка, който долнобанци пък и гостите на рилския град особено тачат и почитат, защото Светицата е закрилницата и покровителката на Долна баня.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{joomplucat:988 limit=12|columns=3}

Visits: 0

Skip to content