Продължете към съдържанието

Томина неделя в Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“

IMG00017689На 5 май – Томина неделя, в Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“, известен като „Седемте престола“, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха духовници, гости на светата обител.

Клиросното пение бе оглавено от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, заедно с архимандрит Антим, игумен на манастира и архимандрит Неофит, брат на празнуващата обител.

По врем на празничното богослужение бяха извършени две ръкоположения, за йеромонах, на йеродякон Тимотей и за йеродякон монах Леонтий и двамата братя на Балшенската света обител.

След светата Литургия бе извършено литийно шествие и отслужено водоосвещение пред светата обител, в които се включиха десетки благочестиви православни християни, които бяха дошли на поклонение в света обител.

В края на богослужебните последования Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе слово, в което говори за Възкресението на Господ Иисус Христос, както и за срещата на Спасителя със светите апостоли след Възкресението, както и за апостол Тома.

Епископ Поликарп поздрави игумена на манастира, духовенството и поклонниците от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и силна вяра, която прави чудеса и която вдъхновява човека да бъде достоен служител на Бога и Неговото Евангелие.

По традиция бяха благословени различните приношения от хлябове, както и поръсени вярващите за здраве и благословение.

Снимки: свещеник Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content