Продължете към съдържанието

Възкресен концерт в храм „Св. Пророк Илия” – Княжево, на Антипасха (Томина неделя)

02 20190506 1205897641На Томина неделя (Антипасха), 5 май, за втора поредна година се проведе тържествен пасхален концерт. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит празникът бе организиран от княжевската църква „Св. пророк Илия“, Столичната Община – Район "Витоша" и Народно читалище „Братя Миладинови – 1917”.
Поводът, както отбеляза и председателят на храма протойерей Дилян Цветков, е светлото Възкресение Христово и желанието да се обединят в съвместна дейност най-значимите институции за народа – Църквата, Общината, училищата и читалищата.

Непосредствено след св. Литургия, отслужена от енорийските свещеници Светослав Славов и Петко Дишков, още в храма миряните чуха няколко изпълнения на Дамски и детски хор „Кантика“, с диригент Милена Драганова. След това всички бяха приканени да излязат навън, където щеше да продължи тържествената програма.
В двора на църквата бе подредена изложба от рисунки на тема: „Пролетни празници и обичаи”. Автори на творбите бяха ученици от ЧОУ “Света София”, 26 СОУ „Йордан Йовков” и деца от кв. Княжево, посещаващи НЧ „Братя Миладинови – 1917”. Те бяха изпратили своите произведения след обявен от читалището конкурс. Сред тях бяха и дебютните творби на новосъздадената в читалището школа „Пластични изкуства“ с ръководител Калитко Миленов.
Водещата на събитието, г-ца Мелина Христова, посрещна децата с кратко интервю за традициите и обичаите, характерни за скорошните празнични дни – Лазаровден, Цветница, Великден, Томина неделя, Гергьовден и т.н.
Отец  Дилян и кметът на район „Витоша” Теодор Петков обявиха началото на процедурата по награждаване на художниците. Те лично връчваха наградите, съставени от лакомства, книги и материали за оцветяване. Лакомства получиха и всички останали присъстващи деца, а за цялата публика имаше домашно приготвен сок.
Специален гост на събитието, княжевски приятел и любимец, беше лъчезарният певец Миро. Той с радост изпълни няколко песни, придружени от акомпанимента на китариста Момчил. Преди певецът сам да приветства следващите участници в програмата, научихме, че той е бил кръстен именно в храм „Св. пророк Илия“.
 Последваха музикални изпълнения на Детска вокална група „Витошки камбанки” с ръководител Мария Цветкова, отново децата и дамите от хор „Кантика“, но този път на открито и пеещи народни песни, младата девойка Цветимира Цветан Георгиева – всички те, учащи и творящи в НЧ „Братя Миладинови – 1917”.
Друг специален гост бе Борис Стойнов от читалището в кв. Драгалевци. Само в 4 клас, но имащ таланта да усмихне и раздвижи с народния си глас събралото се множество.
За финал се разигра Фолклорна група „Хоро“ с ръководител Нели Милкова, които танцуваха под съпровода на оркестър „Гергьовден” и гласовитите им солисти Цвета и Алекс. Сетне, за да бъде официално закрита програмата, бяха поднесени благодарности и топли пожелания към всички присъстващи. Те можеха да си харесат и отнесат у дома за спомен окачените детски картини.
Публиката беше призована да се включи в кампанията за набиране на средства за отремонтирането на старинния храм „Св. пророк Илия“ в кв. Княжево, както и да се присъедини към следващото отворено събитие, организирано от НЧ „Братя Миладинови – 1917”, Спомен за Боян Петров, на 9 май от 19:00 часа в салона на читалището.

Текст и снимки: Храм „Св. пророк Илия”, Княжево

{joomplucat:989 limit=28|columns=3}

 

Visits: 2

Skip to content