Продължете към съдържанието

В гр. Дупница тържествено бе почетен празникът на св. Георги

IMG0001967На 6 май Православната църква чества паметта на св. великомъченик и победоносец Георги.

Много храмове и манастири на територията на Софийска епархия са посветени на великия страстотерпец Георги.

Един от големите храмове посветени на светеца е централният храм на гр. Дупница. По този повод и за да се почете достойно паметта на св. Георги, закрилник на града и молитвен застъпник пред Бога за вярващите християни, в него бе отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия и духовници от града, София и епархията.

По врем на тържественото богослужение бе извършено свещеническо ръкоположение. За презвитер – йеромонах, бе ръкоположен един от братята на Балшенския манастир йеродякон Леонтий.

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе слово, в което запозна вярващите с живота на св. Георги и подчерта за това, че всеки един православен християнин е необходимо да се ползва благодатно от примера на светеца и да му подражава във вярата, надеждата и любовта и чрез всичко това да се огражда с дръзновение пред Бога.

Епископ Поликарп поздрави предстоятеля на храма иконом Георги Паликарски, духовенството и многобройните вярващи изпълнили храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.

Епископът поздрави отец Георги с имения му ден, както и отправи поздрав към всички, които на Гергьовден отбелязват своя имен и рожден ден.

По традиция бяха благословени различните приношения от колива, хлябове, както и осветена празнична софра за вярващите за здраве и благословение.

Снимки: свещеник Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content