Продължете към съдържанието

Най-възрастната монахиня в България, монахиня Херувима стана на 99 години

01На големия християнски празник, в чест на св. вмчк Георги Победоносец, най-възрастната монахиня в България – сестра Херувима от Девическия манастир "Покров Богородичен" в Самоков навърши 99 години. Рожденият си ден тя посрещна в своята килия в смирение, молитви и хляб с шарена сол. За празника сестрите от манастира й направиха молитва за здраве, благополучие и достойно посрещане на вековния юбилей. В празничния за нея ден, сестра Херувима се радваше отново най-много на поднесените й красиви букети и цветя по време на посещенията и отправените поздравления.

През последните години най-възрастната монахиня у нас имаше сериозни здравословни проблеми. По чудодейни пътища обаче състоянието й започна да се подобрява.
В навечерието на рождения й ден, лично я посети и благослови Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийската света митрополия. Той й пожела здраве, но най-вече сили да живее, да се моли и да бъде духовна радост за всички, които я познават.
94 години от своя живот сестра Херувима прекарва вече в монашество, постъпва в Девическия метох в Самоков когато е на 5 години, след като родителите й я завеждат от родното им село Костенец. Днес тя е живата история на съществуващия вече 247 години манастир "Покров Богородичен" в рилския град.
"Не лъжи! Не пожелавай чуждото! Когато видиш някой да се мъчи, не стой със скръстени ръце! Прииди и му помогни! Не мързелувай, а работи! В неделя вечер ще запалим свещичка и всички ще прочетем молитвичка." Това е част от житейската й философия и заръките на нейните родители.  

Текст: Любомир Кузев

{gallery}gallery/08-05-2019-db{/gallery}

Visits: 0

Skip to content