Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в чест на Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски

IMG000121834Днес, 9 май, честваме Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец. В столичния квартал "Враждебна" се намира храм, посветен на св. Николай Чудотворец, който този летен  празник на светеца, тържествено отбелязва като свой най- голям храмов празник.
По този повод, Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на църквата и отслужи празнична литургия. Заедно с него съслужиха предстоятеля на храма отец Николай Дюлгеров и ик. Лазар Георгиев,  предстоятел на Горублянския храм „Св. Георги“,  и двама дякони: Георги Читалов и Лука Китин.

За да влязат в радостта на празника на своя храм, дойдоха множество местни жители, сред които и общинския кмет на район Кремиковци и местната управа на квартала.
Рано сутринта, множество деца от местното основно училище, подредени в дълъг шпалир и със свежи пролетни цветя в ръка, посрещнаха епископа и хвърляйки ароматните пролетни листчета в краката му, го приветстваха за добре дошъл.
Храмът постепенно се изпълни и с по- възрастни християни, които носеха цветя и хлебни приношения в чест на св. Николай.
В края на литургията, еп. Поликарп се обърна към събралите се богомолци с пастирско слово, в което говори за житието на св. Николай и установяването на днес чествания празник.
След богослужението в храма, по традиция в двора на църквата бе извършен и празничен водосвет, в който взеха участие всички духовници и миряни.
 Владиката освети приготвеният в огромно количество корбан, който всяка година седем жени старателно подготвят. Запявайки възкресния тропар, те с голямо въодушевление посрещнаха епископа, който за първи път посещава енорията.
Накрая, отново в храма, бяха осветени множество хлебни приношения, които се отличаваха със своята изкусна изработка, която все по-рядко може да се види  на масата на съвременния българин.
Празникът завърши с изпълнение на многолетствие за Българския патрирах, за българския народ, христолюбивото ни войнство, за всички именници и за всички, които почитат този ден.
Храмът "Св. Николай Чудотворец" в кв. "Враждебна" датира от 1889 година. Построен е с усърдните трудове и дарения на местното население. В него има уникален иконостас и дърворезба. В двора на храма се намира и параклис "Св. Мина". В енорията има и още един храм, който е посветен на "Св. първовърховни апостоли Петър и Павел".

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

https://www.youtube.com/watch?v=rtZbUYwkWbU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0HBfsgnErWfVms2DnoGWlQ6dnqWVacH54YnoYTolayfje6bv5NxIpfD3A

Видео: Любомир Върбанов

Visits: 0

Skip to content