Продължете към съдържанието

Белоградчишкият еп. Поликарп извърши обновление на сапаревобанския храм “Св. Николай Мирликийски”

IMG00060164На 9 май, когато Църквата чества Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец, Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети гр. Сапарева баня, Дупнишка духовна околия.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит владиката извърши обновление на средновековния параклис „Св. Николай Мирликийски“, който се намира в градския парк, в центъра на града.

В чинопоследованието взеха участие ик. Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, свещеник Димитър Филибев, председател на храма и духовници от Дупнишка духовна околия.
Храмът, който е един от най- старите в Дупнишко, е построен е през XII-XIII век. При опит за построяване на нова църква през 1838 г.,селяните разкрили западно от него, стари основи и стълбове от друга по-голяма църква.
Установило се, че по-голямата църква е била съборена в началото на османското владичество. Храмът „Свети Николай“ не е бил разрушен, но постепенно започнал да се руши, защото турците не разрешавали да се поправя. Той  е цялостно реставриран през 1937 г. по проект на арх. Александър Рашенов (1892 – 1938). Отличава се с своята архитектура-кръстокуполна църква от типа на свободния кръст, с голяма полукръгла апсида. Сградата е издигната от тухли върху каменни основи, с характерен начин на градеж т.н. “потънала тухла”, което заедно с дванадесетостенния купол и аркирани ниши определя живописния вид на църквата.
За тържествено обновление на храма, в центъра на селището се събраха десетки жители, сред които бяха кметът на Сапарева баня Калин Гелев и др. служители на общината, председателят на Общинския съвет и фирмата изпълнител.
Еп. Поликарп след като извърши водосвета, поръси със светена вода храма и направи лития около него. Той се обърна към боголюбивия народ и като подчерта в какъв ден се обновява храма, подчерта че грижата за нашите  православни храмове показва нашата вяра и това че тя е жива, и ще пресъществува и пребъде през вековете.Той отправи пожелания към жителите на Сапарева баня да се радват и пазят своята история, да се грижат за обновения си храм и да възпитават във вярата идните поколенията. Той преподаде първосветителския благослов на Българския патриарх Неофит и отправи благопожелания за много и благодатни години. В чест на празника, църковното настоятелство бе подготвило блогословено ястие, което бе раздадено на голямото множество боголюбци.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова
 

Visits: 1

Skip to content