Продължете към съдържанието

Абитуриентите от област Перник станаха част от значима инициатива свързана със Словото

IMG00013421„Словото, наречено живо” е инициатива на Ирена Соколова, областен управител на област Перник, която събра в навечерието на 24 май – Денят на славянската писменост и култура зрелостници, духовници и деятели на изкуството и науката.

Тематиката на събитието, състояло се в Художествена галерия „Любен Гайдаров”, на 14 май, бе свързана със Словото, буквите, езика и българските ценности като фундаменти на националното и световно културно многообразие.

„Словото, езикът, думите, българската азбука и посланията, които предаваме чрез тях, са тема, която ни събира през май, когато вие, зрелостници, увенчавате с успешен край един начален етап от своя живот и когато прославяме делото на светците създатели на българската азбука Кирил и Методий. Трябва да имаме съзнание за езика като Слово и за Словото като Бог, който твори. Нека поговорим най-напред с думи за думите, които знаем, за своя език и за посланията, които отправяме чрез него, защото днес имаме лесни и светкавични комуникации на глобално равнище, но и непреодолими затруднения при общуването в близък план. Даваме ли си сметка за силата, с която ни поразяват думите и можем ли да осъзнаваме и управляваме речта си, да я изпълваме със сила и дълбочина?”, каза Соколова в началото на форума.

Зрелостници от област Перник се срещнаха с интересни гост-лектори, които губернаторът специално бе поканил за повода. Сред тях: Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит, д-р Вениамин Пеев – богослов и доктор по философия (НБУ), Теодоси Теодосиев (Тео) – дългогодишен преподавател по физика и ръководител на специализирана школа и Красимир Андреев – графичен дизайнер и преподавател в НХА.

Младите хора с интерес изслушаха тяхното виждане за измеренията на устното и писаното словото в религията, в науката, във всекидневните житейски решения и избори, които всеки човек прави в своя живот.

Специалните гости дадоха своя опит на дванадесетокласниците да продължават да се самоусъвършенстват, да не губят своята мотивация и да използват Словото като начин за разпространяване на доброто и отправяне на достойни житейски позиции и отправяне на градивни критики.

Теодоси Теодосиев – Тео разви тезата, че дефилирайки на 24 май извършваме свещенодействие и почитаме буквите, които са свещени и допълни, че най-висшата ценност за човек е търпението, а най-големият му порок – гордостта.

Д-р Вениамин Пеев се обърна към младата аудитория от позицията на преподавател и родител: “Заслужава си да бъдете добри хора. Добротата изисква много малко, само да отглеждате любов в себе си към хората около вас!”.

Епископ Поликарп говори за словото с главно “С”: “Христос и словото Божие дава насоки на всеки един човек, като едни от тези насоки, изработени като добродетели са вярата, надеждата и любовта. Стъпил върху тях той може само да надгражда. Светите братя Кирил и Методий са канонизирани за светци, защото са извършили свещенодействие създавайки буквите, с които е преведено Божието слово на език разбираем от славянския род”.

Зрелостниците получиха специален подарък – тениска с печат „Словото, наречено живо” – подарък от областния управител.

Присъстващите имаха възможността да разгледат и подредената изложба Българската художествена школа в шрифтовото изкуство” на Националната художествена галерия, която също гостува в града ни по покана на Соколова и може да бъде разгледана до 24 май включително.

Текст: http://www.pk.government.bg/

Снимки: Румяна Борисова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content