Продължете към съдържанието

С тържествена богослужба започна празникът на св. Николай Софийски

IMG000131834В навечерието на празника на софийския мъченик св. Николай Софийски, на 16 май бе отслужена вечерня с петохлебие в едноименния столичен храм, посветен на светеца, който се намира на ул. "Пиротска".

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, тя бе предстоявана от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия. Заедно с него съслужиха храмовото духовенство и повече от тридесет предстоятели на столични храмове и софийски духовници.

На певницата песенна възхвала към родния ни Божи угодник отправи сборна група певци от цяла София, ръководени от д-р Любомир Игнатов и Андрей Касабов. С особена възторженост те изпълниха църковното последование и допринесоха за духовната радост на почитащите светеца. Към тях се присъединиха възпитаници на Софийската духовна семинария, водени от йеромонах Милетий и йеромонах Никодим.

Десетки софиянци намериха пътя към празнуващия храм и се включиха в съборната църковна молитва към софийския мъченик.

По установена вече традиция по време на вечерното богослужение се извършва литийно шествие до лобнато място на мъченика, като тържествено се пренася и частица от неговите св. мощи. То се намира на ул. „Цар Симеон” и е известно с названието „Търницата”. Там, във възстановения некрополен комплекс, се извършва водосвет при параклиса и гроба на софийския светец. Трябва да се отбележи, че това място е от малкото известни гробове на български светии. Обновяването му е извършено с помощта на българското правителство през 2005 г., в чест на 450-годишнината от мъченическата смърт светеца.

DSC 0161

Просиялият софийски светец – св. Николай Софийски умира мъченически, убит с камъни на 17 май 1555 година. Тялото му е било пренесено на гробището „Търницата” и изгорено, а пепелта разпиляна, за да не могат християните да запазят мощите му и така да започнат да го почитат. По сведения на житиеписеца му Матей Граматик – едно момче събрало частици от неговите мощи и верните християни тайно ги погребали. По-късно част от тях били поставени в дървен храм и след това пренесени в новоизградения храм, построен в негова чест, а друга частица се е съхранявала в храм „Св. София”. В края на 70-те години на миналия век св. мощи били откраднати от храм “Св. Николай Софийски” и църковното настоятелство на храм „Св. София” подарило на построения в чест на мъченика храм пазената частица св. мощи, които се покоят в него и до днес.

С тържествен ход певците, празничната житийна икона, духовенството, подобаващо облечени с фелони и епитрахили, предхождаха мощите на софийския мъченик, внимателно носени в мощехранителница от архиманрит Василий. Така многобройното църковно изпълнение достигна лобното място на св. Николай Софийски, където в негова памет бе отслужен празничин водосвет и всички присъстващи имаха възможност да се поклонят на донесената частица от св. му мощи.

Под звуците на църковната камбана и църковни песнопения, шествието отново се отправи към величествения софийски храм, където продължи вечерното богослужение и освещаване на петохлебие.DSC 0056

В  края на вечернята архимандрит Василий се обърна към голямото църковно събрание и като припомни чудното житие на софийския светец, пожела да съмолитваме заедно пред Бога и да имаме любов помежду си. Той призова като съвременни християни всеки от нас да си помисли дали в този изпълнен с материализъм и измамни радости свят, би постъпил като св. Николай – ревностно да се откаже от предлаганите удобства и се пожерва като защити православната си  вярата, като защити истината. "Защото истината тържествува тогава, когато има кой да се пожертва за нея" – каза отец-протосингелът и пожела да  бъдем милостиви, благочестиви, да се ръководим от Божията воля и се стремим първо на Него да угодим, а Той ще даде онова, което ни е потребно.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content