Продължете към съдържанието

Днес честваме св. равноапостолни Константин и Елена

IMG000585893На 21 май Църквата чества паметта на светите равноапостолни император Константин и неговата майка царица Елена.

Единственият храм в София, посветен на светите равноапостолни е построен на ул. „Пиротска“. Църквата, устроена с общите усилия на духовниците от съседния столичен храм „Св. Николай Софийски“ и общинското ръководство на район „Възраждане” вече близо двайсет години събира под своя купол християни от цяла София, които са намерили в него свое място за молитва и духовна утеха.

В празничния ден бе отслужена Архиерейска св. Литургия, която бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха свещеник Васил Василев, предстоятел на храма, свещеник Костадин Тренев и дякон Георги Читалов.

Множество софиянци почетоха празника в тържествуващия храм, като взеха молитвено участие в богослужбата. Сред присъстващите бяха инициаторът за построяването на храма – г-н Дилчев и дарители.
За молитвеното настроение на вярващите допринесоха клиросните певци, ръководени от Андрей Касабов, началник на "Културно-информациония отдел" на Софийска митрополия.

В края на богослужението епископ  Поликарп се обърна към богомолците с вдъхновено слово за светия цар Константин и неговата майка и приветства присъстващите с празника на св. Божии угодници. Той поздрави всички които лично празнуват този празник и им отправи благопожелания като преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.
Благодарност към викарния епископ изрази свещеник Василий Василев като му поднесе красив букет.
Еп. Поликарп поздрави църковното настоятелство, певците и всички именници, и раздаде лично афората на многобройните богомолци.

Справка:
Построяването на храма започва през 1999 г., когато инициативен комитет, в който влизат Екатерина Кехайова (тогава кмет на р-н „Възраждане”), Мария Георгиева, Константин Дилчев, Костадин Косев – общински съветник, ставрофорен свещеноиконом Спас Спасов – председател на инициативния комитет, слага началото с идеята за изграждане на параклис.
Негово Светейшество Българският патриарх Максим дава благословение за строеж на бъдещия храм с име „Св. св. Константин и Елена”. Столичният съвет отстъпва безвъзмездно на църковното настоятелство при храма право на строеж върху общински имот. След оформяне на формалностите и изработване на проекта е направена първата копка през м. август 2003 г., с което се слага началото на строежа на храма. Строителството се извършва под прякото наблюдение и с личната помощ на тогавашния викарий Знеполски еп. Николай (днес Пловдивски митрополит) и на протосингела архимандрит Йоан (дн. Варненски митрополит Йоан).
На 8 октомври 2006 г. храмът е осветен, като в св. Престол са вградени мощи на св. Трифон. В същия ден в новоосветения храм е посрещната и се извършва поклонение на частица от мощите на св.Георги.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 2

Skip to content