Продължете към съдържанието

Слово на Београдчишкия епископ Поликарп пред паметника на св. Братя Кирил и Методий

425Ваше Светейшество,

Уважаеми г-н Президент на Р България,

Уважаема г-жо кмет на гр. София,

Ваши превъзходителства,

Драги представители на българската държавност, наука, просвета и култура,

Драги директори на училища, учители,

Мили гости, скъпи в Господа малки наши приятели,

Всяка година на 24 май се събираме тук пред свещените образи на двамата първоучители – светите братя Методий и Кирил, за да склоним сърцето си и главите си пред тяхната памет, пред тяхното дело и да им засвидетелствуваме особената си благодарност за техния труд, за тяхното вдъхновение и за това, че ни научиха не само да пишем, да четем, но и ни откриха просветата на евангелската Христова вяра на наш познат език. Чрез, който усвоявайки божествените наредби и заповеди нашият народ да възраства и да заеме своето достойно място не само на географската карта, но и на картата на науката, просветата, образованието, духовния и социалния напредък.

Спомняме си в този свещен ден най-българският празник, най-истинският ни празник за вярата, надеждата и любовта на светите братя Методий и Кирил, чрез която показаха истинското слово чрез четмото и писмото, а то е Господа Иисуса Христа – Вечната Божествена премъдрост, на който е кръстен и този древен и свещен град София.

Необходимо е в днешния ден прекланяйки се пред подвига на светите равноапостолни братя Методий и Кирил, да им подражаваме в доброто и полезното и правейки това духовно преклонение пред техния живот и подвиг, пред техните трудове да вземем една малка частица и да я утвърдим в нашето ежедневие. А именно трите големи християнски добродетели вярата, надеждата и любовта, които сплотяват всеки един и които ни учат в живота как да преуспяваме и как да изграждаме и Църква, и държава, и род и родина, за да бъдат устойчиви и да имат своето достойно място в света.

Позволете ми в този свещен и празничен ден всесърдечно да поздравя всички вас от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и да ви пожелая честит и благословен празник!

Носете гордо името, делата и трудовете на светите братя Методий и Кирил, за да може чрез това духовно подражание да бъдем и техни достойни наследници и да предадем тяхната вяра, надежда и любов, тяхното дело и на идните поколения, за да пребъде България свята, единна, целокупна, благословена и водеща в културно и просветно дело, не само в нашия народ, но и в другите славянски народи. Амин!

Visits: 0

Skip to content