Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня за празника на св. Терапонтий Софийски

47936658843 efe3262fd8 oНа 27 май Православната църква чества паметта на св. Терапонтий Софийски, който пострадал мъченически за Христа през 1555 г.

По този повод на 26 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в старинния храм „Св. Петка – Стара“, гр. София, бе отслужена Архиерейска вечерня.

Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на храма, заедно с храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и дякон Лука Китин.

По време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на вярващите християни.

След молитвеното тържество, в чест и памет на св. Терапонтий Софийски, епископ Поликарп произнесе кратко слово, в което изтъкна радостта от факта, че по нашите земи са живели достойни хора, като св. Терапонтий, дали живота си за вярата в Христа и показали вярата жива, действена и спасителна, която вдъхновява и днешното поколение по Христовия път, мир и отдаденост.

Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content