Продължете към съдържанието

Празникът на св. Георги Софийски Най-нови

1345567На 26 май честваме св. мчк Георги Софийски Най-нови. В столицата има два храма, които с особена почит отбелязват деня на софийския мъченик.

Единият е параклисът в двора на Александровска болница, построен на мястото, където има предание, че мъченически е пострадал св. Георги Най-нови, а другия е ротондата "Св. Георги", където е погребан Христовият страдалец.

Историците се натъкнали на интересни сведения, които говорят, че по време на турското робство вярващите са били допускани от властта да се покланят на гроба на светия мъченик въпреки факта, че храмът бил превърнат в джамия.

В навечерието на празника, на 25 май, по възстановена вече традиция и по инициатива на духовници и лекари, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български се проведе литийно шествие в памет на св. Георги. То премина по централни софийски улици и достигна ротондата „Св. Георги“.
Последният  се счита за най-стария архитектурен паметник в София и е особено свързан с този празник, тъй като според свидетелства, в северната му част  е бил погребан св. Георги Софийски Най-нови, след като бил обесен и три дни тялото му висяло на бесилото.

С голяма тържественост на 26 май в ротондата бе отбелязан празникът на софийския мъченик. Отслужена бе отслужена бе Архиерейска литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
Заедно с него съслужиха протойерей Йоан Куков, председател на храма и трима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Десетки столичани  почетоха софийския светец и наред с влязоха в съборна молитва в петата неделя след Възкрение Христово.
За радостта на празника много допринесе и сладкогласното пение, изпълнено в добър синхрон от няколко жени, застанали на певницата.

В края на богослужбата с вдъхновена проповед за подвига на св. Георги Софийски се обърна еп. Поликарп. След като припомни житието на днес чествания светец той отправи благопожелания и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийски митрополит и патриарх Български Неофит.
След богослужението в храма многолюдното църковно събрание се отправи в литийно шествие около древната църква, което завърши с молебен при гроба на св. Георги Софийски Най-нови.
 

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео: Любомир Върбанов

bclid=IwAR263fkSch4PbcfwMbU4oJVlGm4_kWNgkEUtIv6ibYdGGW__yD8pBbo2TFU

Visits: 0

Skip to content