Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в чест на св. Терапонтий Софийски

111На 27 май в старинния митрополитски храм „Св. Петка” тържествено бе отпразнуван денят на свещеномъченик Терапонтий Софийски, чието „мъчениково дърво”, на което е посечен светецът, се съхранява в храма.

В празничния ден, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена Архиерейска света Литургия.Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Александър Величков, свещеник Станислав Иванов и йеродякон Вартоломей.

Въпреки работния ден мнозина християни дойдоха в храма и се поклониха на подвига на софийския светец, чието „мъчениково дърво” (поставено на специален проскинитарий, богато украсен с цветя) ги посрещаше в притвора.

В края на литургията, еп. Поликарп се обърна с пастирски слова към присъстващите богомолци. Той изходи от евангелското четиво, което говори за това, какъв живот всеки от нас трябва да води. Той настави как трябва да не забравяме и почитаме родните ни светци и да просим тяхното покровителство и застъпничество пред Бога. Владиката поздрави миряните с празника на българския свещеномъченик и им преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество.

От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство предстоятелят ставр.ик. Николай Николов поздрави и благодари на еп. Поликарп като му пожела здраве и спасение, а той от своя страна отбеляза старанието на председателя за поддържането на храма и неговото блоголепие.

Справка:

Не се знае с точност кога „мъчениковото дърво” на св. Терапонтий Сердикийски е донесено в старинния храм „Св. Петка”. Сега то е поставено в ниша в северната страна на притвора, над която има икона на св. Терапонт, епископ Сардийски. Известно е, че през 1901 г. дървото е там и „отдавна хората получават изцеление от него”. Преданието говори, че това е дървото, на което е бил посечен свещеномъченик Терапонтий Сердикийски.

Според свидетелствата, преди да бъде съграден притворът, дървото се е намирало в северната част на женското отделение, т. е. по вътрешните стълби към кораба вляво. „Мъчениковото дърво” се изнасяло в двора срещу 27 май, когато се празнува паметта на свещеномъченика, и се отслужвало всенощно бдение. Престоявало отвън цялата нощ, а за него завързвали с белезници бесновати, които получавали изцеление. Хората получавали изцеление и от всякакви болести, затова започнали да си отчупват и да се раздава от дървото за благословение, с което може да се обясни и неголемият му размер днес.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов

 

Visits: 0

Skip to content