Продължете към съдържанието

“Да живееш с вяра” – представяне на книгата на протодякон Иван Петков

29 05 2019 knigaНа 28 май, в зала „Лаура“ на Националния дворец на културата, се състоя празнична вечер, на която официално бе представена автобиографичната книга на протодякон Иван Петков „Да живееш с вяра“ – книга, тясно свързана с живота на българската църковна община в Цариград.

Събитието събра многобройна пъстра и разнородна публика, обединена от приятелско чувство на уважение към автора, когото мнозина наричат „Иван Цариградски“ и който  в този ден отбелязва кръгла годишнина, навършвайки 60 години.

Това бе и поводът на официалното представяне на книгата, с чиято презентация той си бе поставил за основна цел да се съберат средства чрез продажба на книгата и дарителски суми за подпомагане доизграждането на столичния храм „Св. Стефан“ в Южния парк.

Специални гости на събитието бяха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, Високопреосвещените митрополити Западно- и Средноевропейски Антоний и Русенски Наум, Преосвещените епископи Мелнишки Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Велички епископ Сионий – игумен на Бачковската и Троянската св. обител, Тивериополски еп. Тихон, патриаршески викарий, Белоградишки Поликарп – викарий на Софийския митрополит, архим. Висилий – протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария, деканът на Богословския факултет на СУ проф. Александър Омарчевски, преподаватели в духовните ни школи, множество столични председатели и духовници от софийски храмове, общественици и представители организации, роднини, приятели и близки на юбиляра.

Празничната вечер, организирана с благотворителна цел, започна с кратък молебен за здравето на протодякон Иван Петков, когото лично Негово Светейшество патриарх Неофит развълнувано благослови.  

Програмата бе ръководена от Бойко Василев, телевизионен водещ на известното предаване по БНТ „Панорама“, който анонсира темата и основната цел на официалното представяне на книгата: набиране на средства за храм „Св. Стефан“.

Протодякон Иван Петков, чийто род произхожда от цариградските българи, си е поставил за цел в тази книга да сподели част от своя много динамичен и наситен с превратности живот, както и да покаже истината за исторически събития, до които лично се докоснал и е преживял. Много емоционално и впечатляващо Бойко Василев презентира съдържанието на книгата. Той прикани протодякон Иван да отговори на публично на няколко въпроса, с които бяха очертани чувствата на автора, рамката на описаните исторически събития и основните послания в нея.

Представянето на книгата приключи с концерт на сборна група певци, приятели на протодякон Иван Петков, дирижиран от Кристиян Попов – диригент на хор „Св. Йоан Кукузел“, който изпълни любими патриотични песни, свързани със семинарските години на юбиляра,  и с народна музика, изпълнена от професионални инструменталисти.  

Срещата се превърна в истински празник на радостта от съборното общение на духовници и миряни. Дълго време протодякон Иван приемаше поздравления за своя 60-годишен юбилей, разписваше книгите и благодареше за оказаната чест и дарения.

+++

Преди началото на представянето успях да го попитам: За какъв период е написана книгата?

За четири-пет години, но материалите са отпреди тридесет-четиридесет години.

Като автор каква е основната цел, която искаш да постигнеш с издаването на тази книга?

Искам да покажа, че това, което аз съм научил, касае българския род и то трябва да се знае. Досега не съм срещал информация и коментар, за това, което пиша в нея. Аз свидетелствам за исторически събития за Българската екзархия, представям документите, които са били необходими за изграждането на Екзархията… Има много интересни документи… Няма да крия, че всичко, което се случи през 80-те години на миналия век, е фарс, който, черпейки информация от книгата на Али Агджа за това как е използвана Ватикана, за да може да се атакува една цяла държава с нейния народ, е недопустимо да се случва от една духовна институция.

Имаше ли притеснения кои точно материали да публикуваш и официално да оповестиш?

О, аз имам много материали! Не всичко съм поместил. Като духовно лице съм длъжен да бъда внимателен, за да не се счита, че навлизам в политически води.

Какво е посланието на тази книга, какво искаш да разбере българският читател?

В нея има много послания…Чрез тази книга искам да споделя с читателите си, че вярата в Бога е сила. Преминах през тежки изпитания, но навярно Господ ме е изпитвал. Няма затворена врата за онези, които са посветили себе си на вярата и са заедно със сърцето и с душата си в нея. Нека горчивите думи за спомени и настоящи размисли да бъдат разбирани не като враждебност, несъвместима с вярата и сана ми, а като болка от преживените ситуации. Основното послание към онези, които четат книгата, особено към неприятелите на България, е, че българският дух е много силен. Да не се забравя това!

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Любомир Върбанов

 

 

 

 

 

Visits: 0

Skip to content