Продължете към съдържанието

Тържествено бе отбелязан храмовия празник на столичния храм “Възнесение Господне”

IMG000001На 6 юни, кагато Православната църква чества славното Възнесение Господне, наричан от народа още Спасовден, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи св. Литургия в столичния храм „Възнесение Господне” в кв. "Ситняково", който в този ден  отбелязва своя храмов празник.

В богослужбата взеха участие протойерей Валентин Тупаров – предстоятел на тържествуващия храм, протойерей Методий Корчев, протойерей Симеон Иванов, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.
Да вземат молитвено участие в св. Литургия, дойдоха основните дарители на новия и благолепен храм – г-н Лъчезар Николов и неговото семейство и омбуцманът на РБългария – г-жа Мая Манолова.
Прекрасно украсената с цветя църква събра християни от цяла София, дошли да почетат Господския празник въпреки работния ден.
Дълбокосъдържателни са песнопенията в този ден, които ни възрадват от Христовото свидетелство и ни вдъхват надежда за благодатно слизане на Св. Дух.

По време на Литургията владиката пострига за „четец и певец“ на БПЦ, седемнайсетгодишният Христиан от София, който пожела да помага на духовниците при храма.

В края на богослужението епископ Поликарп се обърна към множеството вярващ народ с вдъхновено пастирско слово, в което говори за духовната същност на чествания празник. Той обърна внимание на евангелските думи, с които се описва това събитие, а именно, че докато е говорил Христос с апостолите, благославяйки ги, Той започнал да се възнася на небето, което означава, че и до днес Господ Иисус Христос не престава да благославя онези, които се Нему уповават.
Владиката благодари на отец-предстоятеля, на основния ктитор г-н Лъчезар Николов, който продължава да обогатява и разкрасява храма, така че той да се превърне в една от най-красивите софийски църкви, и пожела Бог да му въздава за негово добротворство.

След гръмко многолетствие празничното богослужение завърши, а епископ Поликарп преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и   благопожела на всички здраве, духовни сили, благодатна помощ и да имаме онази радост, която донесе Спасителят на света.

Христос се възнесе! Наистина се възнесе!

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова, Йордан Терзиев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content