Продължете към съдържанието

Конференция на тема „Защитата на вярата – предизвикателства и проблеми днес“ се провежда в София

IMG5С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, в салона на Софийска света митрополия се провежда двудневна международна конференция на тема „Защитата на вярата – предизвикателства и проблеми днес“.

Международната конференция се организира от Софийска света митрополия и българският „Център за проучване на нови религиозни движения“.

Срещата се организира във връзка с това, че през настоящата година – 14 февруари се навършиха 1150 години от успението на св. Константин-Кирил Философ, велик православен мисионер и просветител на славянските народи, както и деен защитник на православната вяра срещу влиянието на ересите и сектите на своето време.

Акцент бе поставен на превенцията на младите хора от гибелното влияние на сектите и новите култове. Освен външните заплахи бяха обсъдени и актуални въпроси, свързани със смущаващи явления и тенденции в православните среди. Тези явления се характеризират като псевдоправославни, защото се формират и развиват в някои вътрешноцърковни групи по добре познати сектантски модели. Въпреки нейната сериозност, тази проблематика досега не е била специален обект на истинско изследване и дискусии у нас, а затова и нейното представяне е от изключително значение.

В конференцията вземат участие преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, столични свещеници, наши и чуждестранни специалисти в областта на сектите, новите религиозни движения и култове. Сред гостите са видният богослов, историк и сектовед проф. Александър Дворкин от Православния свето-Тихоновски хуманитарен университет в Москва, председател на руската „Асоциация за изучаване на религиите и сектите“, прот. Георгий Иоффе от православния мисионерски апологетически център „Ставрос“ в Санкт-Петрбург, прот. Александър Новопашин, сектовед, специалист по различните зависимости, председател на съборния храм „Св. Александър Невски“ в гр. Новосибирск и архиерейски наместник на района, и др.

Конференцията бе открита от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който поздрави всички присъстващи и ги приветства от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела на добър час на инициативата. Приветствие към присъстващите поднесоха и проф. Иван Желев, проф. Дворкин и доц. д-р Клара Тонева.

През първата и втората сесия на конференцията бяха прочетени доклади от проф. Иван Желев Димитров (ЦПНРД): „Секти в България днес“, проф. Александър Дворкин (Москва, Русия): „Бившият протойерей Владимир Головин и неговата молитва по споразумение“, доц. д-р Клара Тонева (БФ, СУ): „Подводните камъни на толерантността“, доц. д-р свещ. Стоян Чиликов (Соф. митр., ПУ): „Секуларизация на Църквата“, прот. Александър Новопашин (Новосибирск, Русия): „Гуруизъм в православните общности“, прот. Георгий Йоффе (Санкт-Петербург, Русия): „Опити за разрушаване на християнската и научната картина на света – пример от филма на Г. Царьóва „Заговор против Бога“ (2017). Аудитория, задачи, цели“ и доц. д-р Иво Янев (БФ, СУ) – „Младостарчество и псевдорелигиозност в Православието“.

След втората сесия на срещата бе представен и втория том на „Сектознание“ от проф. Ал. Л. Дворкин, изд. „Омофор“.

 На 8 юни, Конференцията ще започне от 9:00 ч. и ще приключи в 13:00 ч., като се предвиждат следните докладчици: Кирил Монов (София): „Обзор на монофизитско гностично лъжеучение в България, появило се след 1990 г.“, Лука Миленкович (Ниш, Сърбия): „Дейността на сектите в Сърбия (с фокус върху Нишкия регион)“, докторант Димитър Русев (БФ, СУ): „Един православен поглед върху „езотеричното християнство“ и неговата деструктивна същност“, докторант Красимир Иванов (БФ, СУ): „Психологически подходи за привличане на адепти към деструктивни религиозни общности“, Докторант Станислава Кьосева (БФ, СУ): „Отхвърлянето на авторитетите като проблем“, Ик. Николай Нешков (Софийска митрополия): „Сектантството и духовният тоталитаризъм – външен или вътрешен проблем на Православната църква в България“, Проф. Александър Дворкин (Москва): „Китайско-американската секта „Църква на Всемогъщия Бог“ и нейната вербовка в интернет“ и Андрей Протич (Белград, Сърбия): „Преглед на активността на деструктивните култове в Сърбия“.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 2

Skip to content