Продължете към съдържанието

XVI Международен фестивал „Достойно есть”, Поморие 2019. СРЕЩА НА ДИРИГЕНТИТЕ

IMG7Тази година станалата традиционна вече среща на диригентите и ръководителите на хоровете-участници във фестивала се проведе още през първия фестивален ден, след официалното откриване, в Художествената градска галерия.

Сред уютната и светла обстановка на художественото творчество, творците на песенното православно изкуство бяха приветствани от музикалния директор на фестивала г-жа Йорданка Панчева-Туджарова и поканени да се представят.

При представянето на всеки от тях бе връчена паметна папка от организаторите и сборниче с 12 литургични песнопения на маестро Стоян Бабеков, който миналата година бе сред официалните гости на фестивала.

Тази година изданието на международния певчески православен форум е посветен на 130-годишнината от рождението на Петър Динев. Всеки от хоровите състави е включил по повода негова композиция в своята музикална програма. А почетният председател на фестивалната комисия доцентът протопсалт Димитър Димитров, дългогодишен преподавател по музика в Богословския факлутет на СУ и ръководител на смесения хор при „Св. Александър Невски”, сподели с аудиторията, че е имал възможността да участва в отбелязването на 90-годишнината на Петър  Динев, осъществена година преди неговото преставяне в Господа. Той разказа своите лични впечатления от познанството си със знаменития български протопсалт и композитор.

Бяха обсъдени и някои организационни въпроси по предстоящите фестивални дни. Накрая иконом Кирил Попов, след като запозна присъстващите с направеното от него разкритие на автентично свидетелство относно живота на Петър Динев в Цариградската семинария, даде тон на радостно многолетствие.

Текст: Анула Христова

Снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content