Продължете към съдържанието

Събор на четците, певците и свещоносците се проведе в София

IMG9На 9 юни според богослужебния църковен календар Църквата се намира в седма неделя след Пасха и почита паметта на светите Отци от Първия вселенски събор.

По този повод в митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, гр. София, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

С благословението на Негово Светейшество, неделния ден бе обогатен и с още едно събитие, а именно, провеждането за втора година на Събор на четците, певците и свещоносците на Софийска епархия.

В светата Литургия съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом Мина Минчев, председател на митрополитския храм, иконом Николай Цурев, протойерей Сава Кокудев, йеродякон Вартоломей и дяконите Антоний, Борислав, Димитър, Лука, Георги,  Георги, както и десетки малки „иподякони“.

По време на светата Литургия проповед за неделята на светите Отци от Първия вселенски събор произнесе иконом Николай Цурев, който запозна многобройното множество православни християни с историята и смисъла на празника, както и с достойния живот, проповед и учение на светите Отци.

След светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поздрави вярващите и малките „иподякони“ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да пазят вярата, да съхраняват Христовото учение и благовестие по примера на светите Отци от Първия вселенски събор и чрез своя личен пример да привличат все повече и повече последователи и приятели на Христа Бога. Той призова вярващите да бъдат единни и единомислени, за да преуспява Христовата Църква и бъде приводителка към живот вечен.

Той се обърна и към най-малките, към служещите в светия олтар, като припомняйки им това, че трябва да бъдат усърдни, примерни и смирени в своето служение, им отправи духовен призив, да бъдат всеотдадени на Бога и Неговата Църква, защото те са бъдещето и на тях се възлагат големи надежди за издигането и утвърждаването на духовния, богослужебния, църковния и социалния живот на Църквата Христова.

На всички четци, певци и свещоносци и на всички деца в храма епископ Поликарп раздаде по един подарък за здраве и благословение от „иподяконското“ събитие. Подаръците за децата са предоставени от г-жа Татяна Попова, собственик на верига магазини „АВАНТИ“, на която Софийска света митрополия изказва благодарност за всегдашната подкрепа и съдействие във всяко добро, полезно и достойно дело.

Снимки: Йордан Терзиев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content