Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня за празника „Достойно есть“ в с. Сапарево

IMG11На 11 юни Църквата прославя иконата на Света Богородица, наречена „Достойно есть“.

По този повод, на 10 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Успение Богородично“, с. Сапарево, Дупнишка духовна околия, в който храм се съхранява икона на Света Богородица – „Достойно есть“, бе отслужена тържествена архиерейска вечерня. Празникът „Достойно есть“ се явява като втори храмов празник на църквата.

Още един повод за достолепно богослужение бе и поводът, че се навършват и 155 години от построяването на храма в с. Сапарево.

Вечерното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия и свещенослужители от духовната околия.

Клиросното пение оглави г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия с певци от Дупница и региона.

По време на службата бе извършено и последованието на петохлебието, както и бе постриган за четец, певец и свещоносец малкият Божий раб Марйо, син на свещеник Иван Айдаров и внук на иконом Димитър Айдаров, председател на празнуващия храм.

По време на вечерното богослужение присъства и г-н Калин Гелев, кмет на община Сапарева баня заедно със своя екип.

След края на тържествената вечерня епископ Поликарп се обърна със слово към присъстващия многолюден народ и запозна вярващите с историята на празника „Достойно есть“, както и за духовните ползи от това историческо събитие, изиграло важна роля в живота на Църквата.

Епископ Поликарп поздрави архиерейския наместник, предстоятеля на храма, свещенството, кмета и народа от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела достоен и благословен празник, както и да бъдат верни чеда на светата ни църква и проводници на силна вяра, надежда и любов.

Поздрав към епископ Поликарп поднесе отец Димитър Айдаров, който изказа своята благодарност към Негово Светейшество, че никога не забравя енорията в с. Сапарево, а винаги е с добронамереност, любов и грижа за духовното добруване на народа.

Снимки: свещеник Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content