Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия за св. ап. Вартоломей в кв. Горубляне

IMG10На 11 юни Църквата почита паметта на св. апостоли Вартоломей и Варнава, Света Богородица – „Достойно есть“ и св. Лука Изповедник, архиепископ Симферополски.

По този повод в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“,, гр. София, кв. Горубляне бе отслужена Архиерейска света Литургия.

Денят 11 юни, в който се почита паметта на св. ап. Вартоломей особено се почита в Горубляне, поради това, че от незапомнени времена празник на населеното място е именно денят на св. ап. Вартоломей. До храма е изграден и параклис посветен на апостола, а от 2017 г. енорията е облагодатена и от донасянето, за постоянно, и частица от светите мощи на св. ап. Вартоломей.

С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха иконом Лазар Георгиев, предстоятел на храма, йеромонах Игнатий, свещеник Петър Петров, свещеник Стоян Иванов, протодякон Александър Нешев и йеродякон Вартоломей.

След светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поздрави вярващите с празника на св. ап. Вартоломей и произнесе проповед върху живота, делото и мъченичеството на светия Христов апостол. Той поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, благоденствие, мир и любов.

Поздрав към епископ Поликарп поднесе иконом Лазар Георгиев, който от свое име и от името на настоятелите и вярващия народ, най-напред благодари на Негово Светейшество за даденото благословение денят на бъде удостоен с архиерейско богослужение, а сетне и на епископ Поликарп за удостояването на енорията с неговото присъствие и служение.

По вече установена традиция, след светата Литургия, от храма до параклиса на св. Вартоломей бе организирано литийно шествие. Пред параклиса бе отслужено последованието на водоосвещението и всички бяха поръсени за здраве и благословение.

В края на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп възведе в протойерейство свещеник Петър Петров, дъгогодишен енорийски свещеник на енорията в с. Горубляне.

Също така, бе възгласено и многолетствие за йеродякон Вартоломей, който почита св. ап. Вартоломей като свой патрон и покровител и отбелязва деня като свой имен ден.

 

Снимки: свещеник Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content